Είναι καλοκαίρι και τα παιδιά δεν έχουν σχολείο την άλλη μέρα… Οπότε δεν πειράζει αν τα αφήσουμε να κοιμηθούν ό,τι ώρα θέλουν το βράδυ, σωστά; Είναι φυσικό να θέλετε το παιδί σας να απολαύσει την ελευθερία των διακοπών όσο είναι ακόμα μικρό.

Όμως, υπάρχει ένα σημαντικό μειονέκτημα στο να τους επιτρέπουμε να πέφτουν για ύπνο όποτε να ‘ναι.

Μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε τις συνήθειες ύπνου 10.000 παιδιών όταν ήταν μεταξύ 3 και 7 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με μη τακτική ώρα ύπνου είχαν περισσότερες δυσκολίες συμπεριφοράς από εκείνα με προβλέψιμη ρουτίνα.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά να είστε συνεπείς και σταθεροί

Ευτυχώς, η ομάδα βρήκε μια σημαντική καλή είδηση: αυτές οι αρνητικές επιδράσεις στη συμπεριφορά φάνηκε να είναι αναστρέψιμες.

Γιατί να διατηρήσετε μια ρουτίνα ύπνου στις διακοπές

Όταν τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη μπήκαν σε πρόγραμμα ύπνου, σημείωσαν μετρήσιμες βελτιώσεις στη συμπεριφορά τους.

Σε μια follow-up μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακανόνιστη ώρα ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τη συμπεριφορά. Μπορεί ακόμη και να θέσει τα παιδιά σε κίνδυνο παχυσαρκίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Παράλληλα, παρατήρησαν ότι μπορεί να μειώσει τις συνολικές επιδόσεις τους στο σχολείο και συγκεκριμένα, να ρίξει τους βαθμούς τους στα μαθηματικά.

Οι τακτικές ώρες ύπνου, από την άλλη πλευρά, έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, την υγεία και τη συμπεριφορά ενός παιδιού.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα νιώσετε τύψεις αν διακόψετε τη διασκέδαση για να πείτε στα παιδιά να πάνε για ύπνο, θυμηθείτε ότι η ρουτίνα ύπνου στις διακοπές είναι επωφελής τόσο για τα παιδιά σας όσο και για εσάς, που επίσης χρειάζεστε ξεκούραση. 

Αναμφίβολα, το καλοκαίρι είναι μια εποχή χαράς και ελευθερίας για τα παιδιά. Ωστόσο, η σταθερή ρουτίνα είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των μικρών σωμάτων και μυαλών τους, καθώς και για τη διατήρηση της ευημερίας της οικογένειάς σας.