Η βιταμίνη D έχει εξαιρετικά ισχυρή επίδραση σε πολλά συστήματα του οργανισμού μας.

Παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και αποτελλεί ρυθμιστικό παράγοντα για το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα, την παχυσαρκία, τις λοιμώξεις, το μεταβολικό σύνδρομο, τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την εκδήλωση αλλεργίας και άλλων παθήσεων, σε μικρούς και μεγάλους.

Η «βιταμίνη του ήλιου», παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Το πρόβλημα είναι από την συνεχόμενη και πολύωρη έκθεση στον ήλιο προκύπτουν κίνδυνοι, που είναι πλέον γνωστοί σε όλους, όπως το ηλιακό έγκαυμα και ο καρκίνος του δέρματος.

Διαβάστε επίσης: Η νο. 1 βιταμίνη που λείπει στα παιδιά σήμερα

Η σύσταση των ιατρών για χρήση του αντηλιακού, όλο το χρόνο, θεωρείται αναγκαιότητα για την προστασία μας. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να λάβουμε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D για τον οργανισμό μας, ενώ ταυτόχρονα προστατευόμαστε από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου;

Τι πρέπει να προσέχουμε το καλοκαίρι

Η ποσότητα παραχθείσας βιταμίνης είναι ανάλογη της εντάσεως της UVB ακτινοβολίας. Αυτή ποικίλλει ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο, την ώρα της ημέρας, την εποχή του έτους, καθώς και από πολλές άλλες μεταβλητές.

Αυτό σημαίνει ότι η σύνθεση της βιταμίνης D δεν γίνεται σε κάθε ώρα της ηλιοφάνειας. Θα πρέπει να γίνεται όταν οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κάθετα, δηλαδή κατά τις μεσημβρινές ώρες. Όμως, είναι κάτι που δεν προτείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω επικινδυνότητας του ήλιου.

Για να παραχθεί επαρκής ποσότητα βιταμίνης D, δοκιμάστε να αφήσετε τα χέρια σας ακάλυπτα και στραμμένα προς τον ήλιο για λίγα λεπτά. Φυσικά, είτε βρίσκεστε κοντά στην θάλασσα είτε στην πόλη πρέπει πάντα να εφαρμόζετε γενναιόδωρες ποσότητες αντηλιακού για να προστατεύεστε από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Το ίδιο φυσικά, ισχύει και για τα παιδιά, που πρέπει εκτός από να φορούν αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου να μένουν στην σκιά καθώς η επιδερμίδα τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Επιπλέον, τα άτομα που έχουν πολλούς σπίλους (ελιές) στο δέρμα τους είναι καλό να αποφεύγουν την εκτενή έκθεση, ειδικά κατά τις μεσημβρινές ώρες που η ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή.

Η παραμονή στον ήλιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το συνιστώμενο δεν προσφέρει κάτι περισσότερο όσον αφορά τη βιταμίνη D.

Αντίθετα, η μεγάλη διάρκεια παραμονής στον ήλιο και ειδικά χωρίς αντηλιακή προστασία, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα, τα οποία το βλάπτουν και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.