Πολλές μελέτες έχουν ανά περιόδους ερευνήσει το πώς μυρίζουν τα νεογέννητα και ποια η επίδραση αυτής της γλυκιάς, σχεδόν εθιστικής μυρωδιάς στον εγκέφαλο των μητέρων.

Είναι αδιαμφισβήτητα μια μυρωδιά που δύσκολα κανείς ξεχνά. Όσοι από εσάς έχετε κρατήσει ένα νεογέννητο στην αγκαλιά σας, θα το έχετε ήδη διαπιστώσει. Στη μυρωδιά του μωρού που ηρεμεί και χαροποιεί τους γονείς υπάρχουν ουσίες που τους ελκύουν να είναι σε συνεχή επαφή μαζί του.

Συγκεκριμένα στις μητέρες, σύμφωνα με έρευνες, η μυρωδιά του μωρού προκαλεί μια αντίδραση στον εγκέφαλο αντίστοιχη της έκκρισης ντοπαμίνης, της ορμόνης της «ευτυχίας». Ως εκ τούτου, η εγγύτητα με το μωρό της, της προκαλεί το αίσθημα της χαράς και της απόλαυσης. Σε συνδυασμό με άλλες τροποποιήσεις στον εγκέφαλο της μητέρας, η μυρωδιά διεγείρει το θηλασμό.

 

Διαβάστε επίσης: Μαμά και μωρό: Τι σημαίνει η «ασφαλής προσκόλληση» στη σχέση τους;

 

Γιατί λοιπόν τα μωρά μυρίζουν… μωρουδίστικα;

Ο τρόπος που μυρίζουν τα νεογέννητα σε κάποιους θυμίζει μπισκότα με γάλα ενώ άλλοι μπορεί να συνδέουν αυτή τη μυρωδιά με καραμέλα και βανίλια. Με ό,τι και να την παρομοιάσουμε, είναι ένα γλυκό άρωμα που ξυπνά κάθε είδους αισθήσεις ενώ μένει για πάντα στο μυαλό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το ευχάριστο άρωμα οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες:

«Βέρνιξ κασιόσα»

Το «βέρνιξ κασιόσα» είναι μια υπόλευκη ουσία που καλύπτει το δέρμα του μωρού κατά τη γέννηση. Είναι κάτι θα λέγαμε σαν βούτυρο και η λιπαρή του όψη και υφή προσφέρει ενυδάτωση στο δέρμα του μωρού αφού αυτό αρχίζει να σχηματίζεται.

Το σμηγματογόνο αυτό στρώμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του μωρού και είναι επίσης μια ουσία πλούσια σε βιταμίνη Ε.

Εξαιτίας των όσων προσφέρει στο δέρμα, συνίσταται να μην αφαιρείται εντελώς την ώρα του μπάνιου έτσι ώστε το δέρμα να μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το «βέρνιξ κασιόσα» αποτελείται βασικά από πρωτεΐνες, νερό και λίπη. Όλα αυτά «συνθέτουν» τη μοναδική μυρωδιά των νεογέννητων που είναι συνήθως πιο έντονη στο κεφαλάκι τους κατά τους πρώτους μήνες.

Αμνιακό υγρό

Το αμνιακό υγρό παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μυρωδιά των μωρών κατά τη γέννηση.

Η άχρωμη και άοσμη αυτή ουσία αποτελείται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά και κρατά τα μωρά ασφαλή όσο βρίσκονται στη μήτρα.

Το «βερνιξ κασιόσα» σε συνδυασμό με το αμνιακό υγρό δημιουργούν τελικά τη χαρακτηριστική μωρουδίστικη μυρωδιά που βοηθά μωρό και μαμά να συνδεθούν από την πρώτη κιόλας στιγμή.