Ξέρετε ότι πρέπει να δέσετε το παιδί στο καθισματάκι του και να βάλετε τη ζώνη σας πριν οδηγήσετε. Υπάρχει όμως ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την υγεία και την ασφάλεια της οικογένειάς σας που πιθανώς δεν έχετε σκεφτεί, αλλά σίγουρα αξίζει να το κάνετε.

Αυτό είναι η εφαρμογή του αντηλιακού. Συχνά, βάζουμε αντηλιακό όταν φτάσουμε στην παιδική χαρά ή στην παραλία, αφού έχουμε στρώσει την πετσέτα μας. Ωστόσο, το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεσή μας στον ήλιο, ώστε να έχει χρόνο να απορροφηθεί και να δράσει.

Διαβάστε επίσης: Αντηλιακό: Τι σημαίνουν οι ενδείξεις του;

Τα παράθυρα του αυτοκινήτου μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή έκθεσης, ειδικά αν διανύεται μεγάλη διαδρομή ή περνάτε πολύ χρόνο στην κίνηση. Το ίδιο ισχύει και για τα παράθυρα σε αεροπλάνα, λεωφορεία και τρένα.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε το αντηλιακό στο αυτοκίνητο

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει το δέρμα σας οπουδήποτε, ακόμα και εάν δεν βρίσκεστε στην παραλία. Οι υπεριώδεις ακτίνες του μπορεί να βλάψουν το DNA των κυττάρων του δέρματός σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πλαϊνά παράθυρα. Ενώ τα μπροστινά παρμπρίζ φιλτράρουν περίπου το 96% των ακτίνων UVA, μελέτη στο JAMA Ophthalmology αναφέρει ότι τα πλευρικά παράθυρα εμποδίζουν μόνο το 71%.

Ως αποτέλεσμα, η ηλιακή βλάβη μπορεί να επηρεάσει κυρίως τη μια πλευρά του προσώπου και το ένα χέρι.

Η αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στην αριστερή πλευρά των οδηγών φαίνεται να ευθύνεται εν μέρει για τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος και καταρράκτη των ματιών, σημειώνουν οι ερευνητές.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φοράτε γυαλιά ηλίου και να εφαρμόζετε αντηλιακό σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, του λαιμού, του στήθους, των ώμων και των βραχιόνων. Μην ξεχνάτε τις παλάμες των χεριών. Σκεφτείτε να δοκιμάσετε και ένα μπαλμ χειλιών με δείκτη προστασίας.

Pro tip: Μην κρατάτε το αντηλιακό σας στο αυτοκίνητο. Όσο δελεαστικό κι αν είναι να αποθηκεύσετε το μπουκάλι ή το σωληνάριο στο ντουλαπάκι, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλοιώσουν τη σύστασή του και να μην έχει την ίδια δραστικότητα.