Τα παιδιά πρέπει να θρέφονται σωστά για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε μακροθρεπτικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά) και μικροθρεπτικά (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) συστατικά.

Κι ενώ ήδη μπορεί να γνωρίζετε για τις βιταμίνες και που χρειάζονται τα παιδιά, λιγότεροι ενδεχομένως κατανοούν τα ιχνοστοιχεία. Ονομάζονται έτσι επειδή το σώμα μας χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα από το καθένα.

Διαβάστε επίσης: Μεγαλώνοντας γερά παιδιά με σπανάκι και άλλα λαχανικά

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν σημασία. Αντίθετα, είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Παρακάτω θα δούμε 9 ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το παιδί σας για να είναι υγιές:

1. Χρώμιο

Το χρώμιο είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό. Επιπλέον, ενισχύει τις επιδράσεις της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Βρίσκεται στο κρέας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το μπρόκολο, τις πατάτες, τα μήλα, τις μπανάνες, το σκόρδο και το βασιλικός.

2. Χαλκός

Ο οργανισμός των παιδιών χρειάζεται χαλκό για ενέργεια, γερά οστά και υγιή τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Ο χαλκός απαιτείται, επίσης, για τον φυσιολογικό μεταβολισμό του σιδήρου ένα άλλο σημαντικό ιχνοστοιχείο.

Βρίσκεται στο κρέας (στα όργανα), στα οστρακοειδή, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους, στο κακάο και στα προϊόντα ολικής άλεσης. 

3. Φθόριο

Το φθόριο συμβάλλει στη διατήρηση των οστών και των δοντιών των παιδιών, επειδή προάγει την επαναμεταλλοποίηση αυτών των ιστών. Θα το βρείτε στο νερό, στο τσάι και στα θαλασσινά. Βρίσκεται επίσης σε φθοριούχα οδοντιατρικά προϊόντα, όπως οδοντόκρεμα και ορισμένα στοματικά πλυσίματα.

4. Ιώδιο

Το ιώδιο διασφαλίζει τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού. Βρίσκεται φυσικά στα θαλασσινά και στα φυτικά τρόφιμα που καλλιεργούνται σε εδάφη πλούσια σε ιώδιο, όπως το έδαφος που βρίσκεται κοντά στους ωκεανούς. 

5. Σίδηρος

Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό των πρωτεϊνών που ονομάζονται αιμοσφαιρίνη και μυοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και καθιστά δυνατή τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στα όργανα και σε άλλους ιστούς.

Η μυοσφαιρίνη είναι παρόμοια με την αιμοσφαιρίνη, με τη διαφορά ότι μεταφέρει οξυγόνο στα μυϊκά κύτταρα.

Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας (όργανα και μυς), τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά.

6. Μαγγάνιο

Το μαγγάνιο συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών και είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Βρίσκεται στα πεκάν και σε άλλους ξηρούς καρπούς, στον ανανά, στις γλυκοπατάτες, στους σπόρους, στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.

7. Μολυβδαίνιο

Το μολυβδαίνιο είναι συστατικό των ενζύμων που χρησιμοποιεί το σώμα για τη διάσπαση των αμινοξέων, καθώς και των φαρμάκων και των τοξινών. Βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών, ιδίως στα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.

8. Σελήνιο

Το σελήνιο είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή και τη σύνθεση του DNA. Βρίσκεται σε πολλές φυτικές τροφές, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια. Τα Brazilian nuts περιέχουν μερικές από τις υψηλότερες ποσότητες σεληνίου που βρίσκονται σε τρόφιμα.

9. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βρίσκεται στα κρέατα, στα θαλασσινά και στις περισσότερες άλλες τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Τα στρείδια είναι η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου. Μάλιστα, περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.