Το κάθε παιδί αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό και δεν είναι λίγες οι φορές που ορισμένα παιδιά καθυστερούν να μιλήσουν. Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, άλλες φορές πιο απλούς και άλλες πιο σύνθετους. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε το γιατρό ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να μας καθοδηγήσει σωστά και σε εξατομικευμένο επίπεδο.

Τυπικά, ένα παιδί ηλικίας 2 ετών καταλαβαίνει περίπου 500 λέξεις και μπορεί να παράγει τουλάχιστον 20. Από 2 έως 3 ετών μπορεί συνήθως και επεξεργάζεται ερωτήσεις, μαθαίνει τραγούδια και ο βαθμός αλληλεπίδρασής του στα παιχνίδια με άλλα παιδιά είναι υψηλός, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην ταχεία ανάπτυξη της γλώσσας.

Εμείς ως γονείς τι μπορούμε να κάνουμε για να ενθαρρύνουμε την λεκτική επικοινωνία;

 

Διαβάστε επίσης: Μωρά: Διεγείροντας την αίσθηση της ακοής

 

Βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν να μιλούν πιο γρήγορα

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά 2 και 3 ετών να μιλήσουν είναι μέσα από το παιχνίδι. Μέσω αυτού, τα παιδιά 2 και 3 ετών αναπτύσσουν τόσο σωματικές όσο και πνευματικές δεξιότητες. 2 παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε είναι:

#1 Το παιχνίδι της μίμησης των ήχων

Ένας πολύ απλός τρόπος για να ενθαρρύνουμε την ομιλία και τη μάθηση είναι μέσω της μίμησης των ήχων και εν συνεχεία της ονομασίας τους. Για παράδειγμα: Αν ένας σκύλος γαβγίζει, μιμηθείτε το γάβγισμά του και πείτε στο παιδί τη λέξη «σκύλος».

#2 Το παιχνίδι του «δεν καταλαβαίνω»

Σε αυτό το παιχνίδι, προσποιηθείτε για λίγο πως δεν ξέρετε τι θέλει το παιδί. Άλλωστε, εάν ικανοποιείτε πάντοτε άμεσα τις ανάγκες του, το παιδί δεν θα αισθάνεται και τόσο μεγάλη ανάγκη να μιλήσει. Για παράδειγμα: Όταν το παιδί θέλει να πιει νερό και δείχνει τη βρύση ή τα ποτήρια, ρωτήστε 2-3 φορές τι είναι αυτό που θέλει. Μόλις του το δώσετε, επαναλάβετε κάποιες φορές τη λέξη «νερό».

Παιδικά τραγούδια: Ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μιλήσουν

Τα παιδικά τραγούδια έχουν απλούς στίχους, ρίμες και επαναλήψεις που διευκολύνουν την κατανόηση και την απομνημόνευση και συνοδεύονται επίσης από κινήσεις, χειρονομίες και παιχνίδια που διεγείρουν την κινητική ανάπτυξη.

Σε φωνητικό και φωνολογικό επίπεδο, το τραγούδι και ο χορός προάγουν τη συνοχή, στοιχείο που βοηθά στο να ξεπεραστούν λάθη ή προβλήματα επικοινωνίας.

Γνωρίζατε ότι ένα παιδί με δυσφημία δεν τραυλίζει όταν τραγουδάει;

Άλλοι τρόποι που βοηθούν τη γλωσσική ανάπτυξη

  • Μιλήστε στο μωρό… μωρουδίστικα. Δηλαδή με αργή φωνή και χρησιμοποιώντας υποκοριστικά. Έτσι, θα τραβήξετε την προσοχή του και το παιδί θα καταλάβει καλύτερα τι λέτε.
  • Δώστε στο παιδί χρόνο και μην το κατακλύζετε με ερωτήσεις και διορθώσεις.
  • Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος. Οι χειρονομίες είναι επίσης μορφές επικοινωνίας που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει την ομιλία. Επομένως, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε χειρονομίες που τραβούν την προσοχή του παιδιού κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σας.
  • Επαναλάβετε αυτά που λέει και διορθώστε τα με υπομονή και αγάπη. Τα παιδιά δύο και τριών ετών θα πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουν να πουν μερικές λέξεις. Επαναλάβετε αργά αυτό που λένε για να τα ενθαρρύνετε να συνεχίσουν να μιλούν και αν κάνουν λάθη μην ξεχνάτε πως ακόμη μαθαίνουν…
  • Διαβάστε τους βιβλία για να διευρύνετε το λεξιλόγιο των παιδιών και να τα βοηθήσετε να μάθουν να μιλούν. Επιλέξτε μικρές ιστορίες με μεγάλες, πολύχρωμες εικόνες ώστε να μπορείτε να τους δείξετε τις εικόνες και να τα ενθαρρύνετε να τις αναγνωρίσουν.