Είναι πολύ σύνηθες να κάνουμε συνέχεια στοργικές χειρονομίες όταν το παιδί μας είναι ακόμα μικρό και να του υπενθυμίζουμε τακτικά το πόσο πολύ το αγαπάμε. Καθώς όμως το παιδί μεγαλώνει, τέτοιου είδους λόγια και χειρονομίες πολλές φορές μειώνονται σε συχνότητα. Άλλωστε, καθώς το παιδί αναπτύσσεται μπορεί να αντιδρά σε τέτοιες εκδηλώσεις αγάπης.

Ωστόσο, όσο αντιδραστικό κι αν είναι το παιδί, η αγάπη είναι το πιο αγνό και ευγενές συναίσθημα που βιώνει κανείς και όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν ανάγκη να τη λαμβάνουν και να τη μοιράζονται.

Ας δούμε γιατί το «σ’ αγαπώ» πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής μας επικοινωνίας με το παιδί, τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές.

 

Διαβάστε επίσης: Έφηβο παιδί: Τι μπορεί να το προβληματίζει;

 

Ένα «σ’ αγαπώ»…

Μπορεί να διώξει αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και ο θυμός, δημιουργώντας ευχάριστες σκέψεις, τόσο σε εκείνον που το λέει όσο και σε εκείνον που το δέχεται.

Επιπλέον, με το «σ’ αγαπώ»:

Μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά

Η αγάπη μας βοηθά να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να απολαύσουμε περισσότερο τα καλά που μας προσφέρει η ζωή. Επίσης, ενισχύει την κατανόηση και την ενσυναίσθηση. Έτσι, τα παιδιά μεγαλώνουν χαρούμενα σε ένα στοργικό και υγιές περιβάλλον.

Η στοργή και η αγάπη βοηθούν λοιπόν τα παιδιά να μεγαλώσουν ήρεμα και ασφαλή με αποτέλεσμα ένα αίσθημα ευημερίας και ευεξίας τόσο στο τώρα όσο και στο μέλλον.

«Χτίζουμε» την εμπιστοσύνη μεταξύ μας

Εάν λέμε στο παιδί «σ’ αγαπώ», δείχνοντας το και έμπρακτα, εκείνο καταλαβαίνει πως μπορεί να μας εμπιστευτεί σε κάθε περίπτωση.

Είναι φυσιολογικό φυσικά σε μια οικογένεια να υπάρχουν συγκρούσεις και διαφωνίες. Η αγάπη όμως είναι η «σταθερά» στη σχέση σας και ό,τι κι αν συμβεί, δεν αλλάζει.

Βοηθάμε τα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση

Η στοργή που μεταδίδουμε στα παιδιά έχει μεγάλη επίδραση στα συναισθήματά τους. Όταν λέμε στο παιδί ότι το αγαπάμε, κάνουμε ξεκάθαρο το γεγονός ότι το αποδεχόμαστε όπως είναι.

Έτσι, το παιδί ξεκινά να αγαπά τον εαυτό του και να αποκτά αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με την πεποίθηση που έχει κάθε άτομο για τον εαυτό του, με το πόση αξία δίνει στον εαυτό του και κατά πόσο τον αποδέχεται, τόσο με τα δυνατά του σημεία όσο και με τις αδυναμίες του.

Ένα παιδί που νιώθει πολύτιμο για τους γονείς του, μπορεί να εκτιμήσει και τον εαυτό του.

Στέλνουμε το μήνυμα ότι τα λάθη είναι μέρος της ζωής

Η συγχώρεση είναι μια εκδήλωση αγάπης. Τα παιδιά που νιώθουν ότι τα αγαπούν συνειδητοποιούν σταδιακά πως τα λάθη είναι ανθρώπινα, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπονται γι’ αυτά και πως στη ζωή συνεχώς μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε.

Διώχνουμε το φόβο

Οι πράξεις και τα λόγια αγάπης διώχνουν το φόβο σε οποιοδήποτε επίπεδο μακριά. Τα άτομα που αγαπιούνται είναι έτσι συναισθηματικά πιο έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες ή και επίπονες στιγμές της ζωής.