Τα λειτουργικά τρόφιμα είναι τροφές που εκτός από την παροχή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας, συμβάλλουν στη σωστή «ρύθμιση» μίας ή περισσότερων στοχευμένων λειτουργιών στο σώμα.  Το μητρικό γάλα ανήκει σε αυτά καθώς περιέχει όλες τις απαραίτητες ουσίες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων και να βελτιώσουν την υγεία του μωρού.

Ας δούμε 2 από τα πιο σημαντικά οφέλη του.

Διαβάστε επίσης: Μαμά και μωρό: Τι σημαίνει η «ασφαλής προσκόλληση» στη σχέση τους;

Πώς το μητρικό γάλα προστατεύει το μωρό

Βιοενεργά θρεπτικά συστατικά

Ορισμένες πρωτεΐνες στο μητρικό γάλα εμποδίζουν τη θρέψη παθογόνων βακτηρίων. Αυτή είναι η περίπτωση της λακτοφερρίνης  –η οποία παγιδεύει τον σίδηρο- καθώς και της βιταμίνης Β12 και των συνδετικών ουσιών φολικού οξέος. Υπάρχουν επίσης ένζυμα, όπως η λυσοζύμη και η λακτοϋπεροξειδάση, που τα καταστρέφουν.

Επιπλέον, το γάλα έχει αντι-μολυσματικούς παράγοντες που διεγείρουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων. Αυτά αποτελούν μέρος της εντερικής μικροχλωρίδας του μωρού και εμποδίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών μικροβίων του εντέρου.

 Έμφυτα κύτταρα του ανοσοποιητικού

Εκτός από τα βλαστοκύτταρα, το μητρικό γάλα περιέχει και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτά παρέχουν ενεργή ανοσία στο νεογέννητο λόγω της ικανότητάς τους να παράγουν βιοενεργά μόρια για άμυνα. Μπορούν να αποτρέψουν τις λοιμώξεις αποκλείοντας εισβάλλοντα σωματίδια και μικροοργανισμούς, δρουν άμεσα κατά της μόλυνσης, αλλά και ενεργοποιούν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Γνωρίζατε ότι…

Τα μωρά που θηλάζουν είναι λιγότερο επιρρεπή στο άγχος;

Σε μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο θηλασμός για τους πρώτους πέντε μήνες της ζωής του μωρού θα μπορούσε πραγματικά να επηρεάσει τα γονίδια ενός μωρού με τρόπο που να μειώσει το άγχος. Συγκεριμένα, μετρήθηκε η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) στο σάλιο των μωρών που θήλαζαν και των μωρών που δεν θήλαζαν και διαπιστώθηκε ότι τα πρώτα είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

 *Εν κατακλείδι

Όταν θηλάζετε, μεταφέρετε σημαντικά αντισώματα που καταπολεμούν τις ασθένειες στο μωρό σας, βοηθώντας στη δημιουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές βλέπουν ότι η προστασία που προσφέρει το μητρικό γάλα στο ανοσοποιητικό του μωρού δεν τελειώνει εκεί. Μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι υπάρχουν ανοσοκύτταρα στο μητρικό γάλα που, όταν περνάνε στο μωρό, «διδάσκουν» τα κύτταρά του να αναπτύσσουν άμυνα ενάντια στους ίδιους εισβολείς στους οποίους έχει εκτεθεί η μαμά.