Υλικά

200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. ελαιόλαδο

1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη

1 κ.γ. γιαούρτι

1 αυγό

1 βανίλια

4 – 4 και 1/2 φλιτζάνια αλεύρι

Για τη γέμιση

8-9 αποξηραμένα σύκα

2-3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. βούτυρο

1/2 ποτήρι νερό

καρύδια ψιλοκομμένα

ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα πρώτα τη γέμιση. Κόβουμε μικρά κομματάκια τα σύκα. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με νερό, βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και βράζουμε για 3 λεπτά. Όταν κρυώσει το μείγμα ρίχνουμε τα σπασμένα καρύδια και ανακατεύουμε.

Φτιάχνουμε τη ζύμη μπισκότων αφού ανακατέψουμε τα υλικά με το χέρι. Κόβουμε κομμάτια μεγέθους καρυδιού από την παρασκευασμένη ζύμη.

Προσθέτουμε γέμιση στο εσωτερικό της ζύμης και το κλείνουμε ώστε να σχηματιστεί το σχήμα του φρέσκου σύκου. Τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε τα μπισκότα μέχρι να ροδίσουν σε φούρνο 180ºC.

Μπορούμε να πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη μόλις κρυώσουν.