Έχοντας δοκιμάσει από αυτές τις δραστηριότητες από το καλοκαίρι, το παιδί σας θα νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο νέο του περιβάλλον στον παιδικό σταθμό το φθινόπωρο.

Τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να εξασκούνται στις παρακάτω δεξιότητες από την ηλικία 2-4 ετών, στην άνεση του σπιτιού σας με ελάχιστα έως καθόλου υλικά:

Πώς χειριζόμαστε το ψαλίδι

Πριν τα παιδιά μάθουν να κόβουν, το πρώτο βήμα είναι να μάθουν πως να κρατάνε το ψαλίδι. Εξασκηθείτε πολλές φορές συνεχόμενα για να βεβαιωθείτε ότι έχουν τον έλεγχο.

Διαβάστε επίσης: 3 πρακτικές δεξιότητες που πρέπει κάθε παιδί να διδαχθεί

Ο τελικός στόχος είναι το παιδί να μάθει να κόβει σε ευθεία γραμμή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην το πιέσετε να ολοκληρώσει αυτήν την προχωρημένη δεξιότητα αν απλά δεν είναι έτοιμο.

Οπτικοκινητικές δεξιότητες

Δώστε έμφαση στην αναγνώριση βασικών σχημάτων, χρωμάτων και γραμμάτων. Συνεχίστε χρωματίζοντας αντικείμενα, χωρίς να βγειτε από το περίγραμμα.

Τραβήξτε ευθείες οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Έπειτα, σχεδιάστε κύκλους, σταυρούς και τετράγωνα.

Επιπλέον, η σύνδεση κουκκίδων βοηθά στη βελτίωση του κινητικού σχεδιασμού και της οπτικής παρακολούθησης που ενισχύουν τις δεξιότητες ανάγνωσης .

Ανάπτυξη λαβής και λεπτής κινητικότητας

Η δεξιότητα λεπτής κινητικότητας είναι η ικανότητα συντονισμού των μικρών μυϊκών ομάδων των χεριών και των δακτύλων.

Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για να μπορεί το παιδί να χειρίζεται με επιδεξιότητα μικρά αντικείμενα όπως είναι το μολύβι, το ψαλίδι, το μαχαιροπίρουνο ή τα κορδόνια του.

Οι πιο σημαντικές λαβές σύλληψης είναι η παλαμιαία, η τετραποδική και η τριποδική.

Η παλαμιαία λαβή σύλληψης είναι το κράτημα ενός μικρού αντικειμένου με όλη την γροθιά, με το μικρό δάκτυλο να είναι στραμμένο προς τα κάτω και τον αντίχειρα προς τα πάνω. Είναι η λαβή την οποία συναντούμε μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής ενός παιδιού.

Η τετραποδική λαβή σύλληψης είναι η λαβή των τεσσάρων δακτύλων, όπου το παιδί για να κρατήσει ένα μικρό αντικείμενο χρησιμοποιεί τον αντίχειρα του σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δάκτυλα.

Τα παιδιά καθώς αποκτούν καλύτερη λεπτή κίνηση μεταβαίνουν από την παλαμιαία στην τετραποδική λαβή η οποία απαιτεί μεγαλύτερο έλεγχο.

Η τριποδική λαβή σύλληψης είναι η λαβή η οποία υπερνικά τις άλλες δύο λαβές όταν το παιδί αναπτύξει ισχυρές δεξιότητες λεπτής κινητικότητας.

Το παιδί για να κρατήσει κάτι μικρό χρησιμοποιεί μόνο τις άκρες του αντίχειρα, του δείχτη και του μέσου δακτύλου.

Λάβετε υπόψη σας ότι η τριποδική λαβή συνήθως δεν εμφανίζεται μέχρι την ηλικία των 3,5-4. Είναι φυσικό τα παιδιά να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λαβές στην αρχή.

Μια καλή δραστηριότητα για να ξεκινήσετε είναι η γραφήή ζωγραφική σε οριζόντια επιφάνεια (π.χ. μαυροπίνακας ή καβαλέτο).

Η γωνία και η θέση στην οποία τοποθετείται έτσι το χέρι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της σταθερότητας του ώμου, του καρπού και του αντιβραχίου.

Άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

  • Παιχνίδι με πλαστελίνη
  • Μανταλάκια
  • Κουμπαράδες και κέρματα
  • Διαφόρων μεγεθών λαβίδες