Παρόλο που συνήθως συνδέουμε το άγχος με τη σχολική χρονιά, το καλοκαίρι μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει στρες στα παιδιά και τους εφήβους.

Ακόμη κι αν οι διακοπές είναι συνυφασμένες με τα μπάνια, τις βόλτες, τα παγωτά και τη διασκέδαση, τα παιδιά μπορεί να διακατέχονται από το στρες.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορεί να υπάρχει περισσότερος μη δομημένος ελεύθερος χρόνος με τον οποίο δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 3+1 πράγματα που μπορεί να του κόβουν την όρεξη

Σκεφτείτε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι, ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν συνηθίσε μια ρουτίνα και ένα γεμάτο πρόγραμμα δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Πώς μοιάζει το άγχος των παιδιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Το παιδί σας μπορεί να νιώθει άβολα με το γεγονός ότι δεν έχει ένα καθορισμένο πρόγραμμα και να κάνει ερωτήσεις όπως: «Τι θα κάνουμε σήμερα;» ή «τι θα κάνουμε αυτό το Σαββατοκύριακο».

Μια πιθανή λύση είναι να δώσετε στο παιδί σας ένα εβδομαδιαίο ή μηνιαίο ημερολόγιο που να περιλαμβάνει δραστηριότητες, ώστε να έχει μια αίσθηση ελέγχου της κατάστασης και να έχει κάτι να περιμένει.

Οι διακοπές αποτελούν επίσης πηγή άγχους για τα παιδιά και τους εφήβους μας. Ίσως σας φανεί παράξενο, αλλά μπορεί να ανησυχούν για πράγματα όπως το που θα μείνετε, τι θα κάνετε ή τι θα τρώτε.

Αν φέτος οι οικογενειακές σας διακοπές θα είναι σε νέο προορισμό, μοιραστείτε με το παιδί σας τις διαδικαστικές λεπτομέρειες.

Αναζητήστε στο διαδίκτυο πληροφορίες και φωτογραφίες για το μέρος ώστε να δημιουργήσετε μια οπτική αναπαράσταση του περιβάλλοντος που θα μένετε τις επόμενες ημέρες.

Ενθαρρύνετε το παιδί ή τα παιδιά σας να σχεδιάσουν κάτι που μπορεί να κάνει όλη η οικογένεια μαζί.

Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα τοπικό φαγητό ή γλυκό σε ένα συγκεκριμένο εστιατόριο ή ζαχαροπλαστείο ή να προγραμματίσετε μια δραστηριότητα που δεν είναι διαθέσιμη στην περιοχή σας.