Αν και τα ορόσημα είναι χρήσιμα για τον εντοπισμό αναπτυξιακών προβλημάτων, μπορεί συχνά να είναι παραπλανητικά για τους γονείς. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε μωρό αναπτύσσεται διαφορετικά και με το δικό του μοναδικό ρυθμό.

Για παράδειγμα, αν το παιδί σας δεν περπατάει σε ηλικία ενός έτους, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει κινητικά προβλήματα. Αν, από την άλλη, μάθει να περπατάει νωρίτερα, δεν σημαίνει ότι θα γίνει μαραθωνοδρόμος.

Στην πραγματικότητα, το πότε ένα μωρό είναι έτοιμο να περπατήσει εξαρτάται από διάφορους παράγονες, όπως η ιδιοσυγκρασία του.

Διαβάστε επίσης: Μωρά: Πώς αναπτύσσονται συναισθηματικά μεταξύ 6 και 12 μηνών;

Επιπλέον, πρέπει να έχει ολοκληρώση τη συλλογή των δεξιοτήτων που απαιτούνται για το περπάτημα, όπως το να μπουσουλάει, να μπορεί να κρατιέται και να στέκεται όρθιο.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα ανυπτιαξά ορόσημα

Ας πούμε, τα περισσότερα παιδιά ενός έτους έχουν περίπου μία λέξη στο λεξιλόγιό τους, Μέχρι τους 15 μήνες μαθαίνουν περίπου 10 λέξεις και ξέρουν 50 λέξεις μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Κι ενώ όλοι οι γονείς βιάζονται να ακούσουν το μωρό τους να λέει την πρώτη του λέξη, αυτό είναι μόνο ένας μέσος όρος.

Επίσης, υπάρχουν πολλά διαφορετικά παραδείγματα λέξεων και οι ειδικοί υπολογίζουν τα πάντα, από πραγματικές λέξεις μέχρι προσεγγίσεις λέξεων, όπως μεμονωμένες συλλαβές, επιφωνήματα, ήχους ζώων και χειρονομίες, όταν πρόκειται για επικοινωνία.

Εφόσον έχετε παρατηρήσει κάτι από αυτά, δεν πρέπει να ανησυχείτε για τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας. Το να αγχώνετε τα μικρά σας να μιλήσουν μπορεί να τα αποθαρρύνει από το να προσπαθούν να επικοινωνήσουν, αν το συνδέουν με αρνητικές εμπειρίες.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά αρχίζουν να μιλούν ανάλογα με το πόσο τους μιλάτε εσείς ως γονέας. Δοκιμάστε να του διαβάζετε ή να του τραγουδάτε και θα δείτε ότι σύντομα θα αντικατοπτρίζει τις εκφράσεις και τις χειρονομίες σας.

Φυσικά, αν έχετε ανησυχίες για την πρόοδο του μωρού σας, η συμβουλή ενός παιδιάτρου μπορεί να σας προσφέρει την απαραίτητη διαβεβαίωση. Γι’ αυτό μη διστάσετε να απευθυνθείτε αν χρειάζεστε βοήθεια.