Έχετε ποτέ προσέξει πόσο χαλαρά είναι τα παιδιά, όταν ακροβατούν, σκαρφαλώνουν ή πηδάνε; Ερευνητές από την Αγγλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία, διαβεβαιώνουν τους γονείς ότι αυτό μπορεί να είναι καλό για την υγεία τους (πώς;!).

Ενθαρρύνοντας το παιδί σας να παίρνει (ελεγχόμενα) ρίσκα το βοηθάτε να μην αναπτύξει άγχος και να χτίσει αυτοπεποίθηση στις ικανότητές του.

Επιπρόσθετα, αποτελούν βασικό εργαλείο για την οικοδόμησης της ανθεκτικότητας. Είναι σαν να χορηγούν μια «μικροδοσολογία» γενναιότητας στο παιδί, για να χτίσει σιγά σιγά το θάρρος που χρειάζετε.

Διαβάστε επίσης: Οικογενειακά παιχνίδια: Πώς ωφελούν τα παιδιά;

Αφήστε που για τα παιδιά, τα ρίσκα είναι διασκεδαστικά (και εφιάλτης για τους γονείς), αφού «ξεκλειδώνουν» νέες εμπειρίες και δυνατότητες.

Οι διακοπές, είναι αναμφίβολα η καλύτερη εποχή για να ενθαρρύνετε την ανάλυψη του (ασφαλούς) κινδύνου, επειδή τα παιδιά παιρνούν περισσότερο χρόνο έξω, όπου εξερευνούν και παίζουν, απαλλαγμένα από τις σχολικές υποχρεώσεις.

Πώς θα ενθαρρύνετε το παιδί να παίρνει ρίσκα

  • Αφήστε τα παιδιά να δοκιμάσουν πράγματα μόνα τους και να επαναστατήσουν λίγο. Έτσι μαθαίνουν για τον εαυτό τους.
  • Μέσα από το τρέξιμο, το κυνηγητό ή το σκαρφάλωμα το παιδί εκτονώνεται, αποβάλλοντας το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας.
  • Αν το παιδί πέσει την ώρα που παίζει, καλό είναι να μην πανικοβαλλόμαστε και να αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να τρέξουμε να το σηκώσουμε αμέσως (εκτός βέβαια αν έχει χτυπήσει σοβαρά). Έτσι, δεν συνηθίζει στην ιδέα πως χρειάζεται πάντα έναν ενήλικα για να το σώσει.
  • Πρέπει να δείξετε στο παιδί πώς μοιάζει το ρίσκο. Τα παιδιά κάνουν ό,τι και οι γονείς τους.
  • Μην τα παίρνετε όλα τόσο σοβαρά. Η ζωή είναι γεμάτη τραύματα και βάσανα. Το παιχνίδι και το χιούμορ μπορεί να φαίνονται αντιφατικά, αλλά μπορούν να φέρουν την απαραίτητη ανεμελιά. Μην ανησυχείτε τόσο για τη γνώμη των άλλων. Να θυμάστε, η χαρά είναι μεταδοτική.
  • Δοκιμάστε κάτι καινούργιο. Ο εγκέφαλός μας αποζητά το νέο και την ποικιλία. Αναβαθμίστε τις ρουτίνες, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις σας. Το να ξεπεράσετε τα όρια αυτών που γνωρίζετε μπορεί να βοηθήσει να διευρύνετε το ρεπερτόριο των πραγμάτων που σας αρέσουν.
  • Θέστε όρια. Όταν ξεκαθαρίζετε τις προσδοκίες και τις δυνατότητές σας, αυτό σας επιτρέπει να οικοδομήσετε ισχυρότερες σχέσεις, όπου ο αμοιβαίος σεβασμός μπορεί να ευδοκιμήσει.