Ως γονείς, σίγουρα θέλετε να δώσετε στο μωρό σας τα απαραίτητα εφόδια για ένα δυνατό ξεκίνημα στη ζωή. Και ένας από τους πιο κρίσιμους τομείς ανάπτυξης είναι οι γλωσσικές διεξιότητες.

Η ενασχόληση με τα γράμματα από νωρίς, όχι μόνο καλλιεργεί την αγάπη για το διάβασμα, αλλά προάγει τη γνωστική ανάπτυξη του μωρού σας και εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του.

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να μιλήσουν πιο γρήγορα;

Παρακάτω θα βρείτε μερικές διαδραστικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες ανάγνωσης που θα σας βοηθήσουν να θέσετε τις βάσεις για το δια βίου ταξίδι του μωρού σας με τη γλώσσα και τον γραμματισμό:

Αγκαλιές και παραμύθια

Αγκαλιαστείτε με το μικρό σας και κάντε την ώρα του παραμυθιού μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Επιλέξτε πολύχρωμα βιβλία από μαλακό ύφασμα με απλά, επαναλαμβανόμενα κείμενα και ζωηρή εικονογράφηση.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικές φωνές, εκφράσεις προσώπου και χειρονομίες καθώς διαβάζετε, θα κάνετε το μωρό σας να κρέμετε από τα χείλη σας. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει όλες τις λέξεις, θα αρχίσει να συνδέει την ανάγνωση με την αγάπη και τη στοργή.

Δείξτε αντικείμενα και ονομάστε τα, μιλήστε για τα χρώματα, τα σχήματα και τις ενέργειες που βλέπετε στις εικόνες. Ενθαρρύνετε το μωρό σας να μιμηθεί ήχους ή χειρονομίες από την ιστορία. Αυτή η δραστηριότητα εμπλουτίζει το λεξιλόγιο και τις γλωσσικές του δεξιότητες, ενώ παράλληλα ενισχύει την οπτική του κατανόηση.

Αισθητηριακό παιχνίδι

Τα μωρά μαθαίνουν μέσω των αισθήσεών τους, γι αυτό δώστε τους ευκαιρίες να εξερευνήσουν διαφορετικές υφές. Αφήστε το μωρό σας να αγγίξει, να νιώσει και να αλληλεπιδράσει μαζί τους, ενώ εσείς του περιγράφετε τις διαφορετικές αισθήσεις που βιώνει.

Τραγουδάκια

Τα ρυθμικά μοτίβα και οι επαναλήψεις στα παιδικά τραγουδάκια βοηθούν στην ανάπτυξη της φωνολογικής ενημερότητας ή επίγνωσης μιας κρίσιμης δεξιότητας για την ανάγνωση. Δεν χρειάζεται να έχετε καλή φωνή για να διεγείρετε τη γλωσσική ανάπτυξη, τις γνωστικές δεξιότητες και τη φαντασία του μωρού σας.