«Πυρ, γυνή και θάλασσα» είναι μια φράση «κληρονομιά» από τον αρχαίο μας ποιητή Μένανδρο. Η φωτιά, η γυναίκα και η θάλασσα δηλαδή είναι τα 3 κακά του κόσμου. Πόσα στερεότυπα καλείται άραγε μονίμως μια γυναίκα, είτε είναι μαμά είτε όχι, να καταπολεμήσει; Πόσα εμπόδια να υπερπηδήσει; Άραγε έχει ψυχικά αποθέματα μέσα σε μια τόσο πιεστική καθημερινότητα να διεκδικήσει ό,τι της αξίζει;

Υπάρχουν μαμάδες που ο τρόπος ζωής τους μας υπενθυμίζει ότι το μόνο που χωρίζει τα όνειρα από την πραγματοποίησή τους, είναι ένα ατρόμητο «άλμα» προς το άγνωστο. Με την πρώτη ματιά, το πάθος τους φαίνεται αχαλίνωτο, η δύναμή τους θαυμαστή και οι ιδέες τους, πηγές έμπνευσης. Έχουν κάποια… μυστική υπερδύναμη;

 

Διαβάστε επίσης: 5 πριγκίπισσες της Disney που μας διδάσκουν την ισότητα και αξίζει τα παιδιά να γνωρίζουν

 

Superpowers- Supermoms

Μια δυναμική μαμά:

Χαρακτηρίζεται από θετικότητα

Ξεκινά δηλαδή τη μέρα της σκεπτόμενη μόνο ό,τι είναι σημαντικό, καταγράφει τις υποχρεώσεις της, καθορίζει τους στόχους της και πάνω απ’ όλα, πριν «συνδεθεί» με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, φροντίζει να «συνδεθεί» με τον εαυτό της. Αυτό σημαίνει πως συνειδητά αφιερώνει πάντοτε έστω και λίγο χρόνο στον εαυτό της, ώστε να «αδειάσει» το μυαλό της και να παραμείνει προσγειωμένη, συγκεντρωμένη και ισορροπημένη.

Άλλωστε, τι καλό μπορεί να προκύψει από μια αρνητική στάση απέναντι στην ίδια τη ζωή;

Επιμένει

Όλοι μας γεννηθήκαμε με ένα έμφυτο προσόν. Να κάνουμε όνειρα. Κι αυτό συμβαίνει για κάποιο λόγο. Μια δυναμική γυναίκα- μαμά γνωρίζει πολύ καλά πως ο μόνος τρόπος για να καταρρίψει τα εμπόδια είναι να κάνει μεγάλα όνειρα και να μην σταματά ποτέ να προσπαθεί να τα πραγματοποιήσει. Δεν σταματά λοιπόν να επιμένει.

Στην πορεία μας φυσικά προς έναν στόχο ή ένα όνειρο μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε και να κάνουμε αναπροσαρμογές, αλλά είναι σημαντικό να μην χάνουμε ποτέ το όραμά μας.

Ξέρει πως δεν μπορεί να είναι «τέλεια»

Ως μαμά, από την πρώτη στιγμή που φέρατε στον κόσμο το παιδί σας, μπορεί να νιώσατε πως οφείλετε να εκτελέσετε το ρόλο σας στο βαθμό που να αγγίζει την τελειότητα. Φοβούμενη πως από τις πράξεις σας εξαρτάται το μέλλον και η προσωπικότητα των παιδιών σας, ίσως μπήκατε σε μια διαδικασία να προσπαθείτε να μην κάνετε ποτέ λάθη. Ξεχάσατε όμως μάλλον πως είστε κι εσείς άνθρωπος. Και τα λάθη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και μάλιστα, αντίθετα με ό,τι ενδεχομένως πιστεύετε, κάνουν καλό. Η συνειδητοποίηση αυτού είναι σίγουρα μια… υπερδύναμη!

Επιλέγει να είναι ευέλικτη

Ούτε εσείς ούτε βέβαια τα παιδιά σας αισθάνεστε το ίδιο κάθε μέρα. Υπάρχουν στιγμές που είστε κουρασμένοι, νυσταγμένοι, πεινασμένοι, κακοδιάθετοι, «βαριεστημένοι». Επομένως, το σταθερό πρόγραμμα είναι απαραίτγητο να προσαρμόζεται αναλόγως.

Μια δυναμική μαμά ξέρει πως οι πρακτικές ανατροφής πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με το στάδιο της ζωής του παιδιού. Οι σαφείς κανόνες μπορεί για παράδειγμα να λειτουργούν με τα μικρά παιδιά, αλλά οι έφηβοι απαιτούν περισσότερη ανεξαρτησία και αυτονομία και επαναστατούν ενάντια στις άμεσες επιβολές. Επίσης, δεν ξεχνά πως η ευελιξία δεν πρέπει να ισχύει μόνο για τα παιδιά, αλλά, όπως είπαμε, και για εκείνη!

Πολλές μητέρες απαιτούν πολλά από τον εαυτό τους. Ως εκ τούτου, αισθάνονται άσχημα για κάθε μικρό λάθος που κάνουν ή δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους την αυτοφροντίδα, ψυχική και σωματική.

Μην είστε αυστηρή με εσάς. Αντίθετα. Μπορεί να μην είναι εύκολο να αντιμετωπίζετε τυχόν λάθη ή απογοητεύσεις, ούτε να βγαίνετε από «καλούπια» που συχνά μοιάζουν περισσότερο με επιβολές παρά με κατευθυντήριες γραμμές. Ωστόσο, είναι καλό να το προσπαθήσετε, να παίρνετε την κάθε μέρα λίγο πιο… χαλαρά και να επιτρέπετε στον εαυτό σας να απολαμβάνει τη μητρότητα.

Η ευελιξία δε συνεπάγεται διαγραφή των ορίων και αποφυγή των κανόνων, αλλά το να βρείτε την ισορροπία μεταξύ τάξης, απρόβλεπτων γεγονότων, πειθαρχίας και καθημερινών απολαύσεων.

Ζητά βοήθεια

Όλοι σκεφτόμαστε συνήθως τη μια πλευρά του να φέρουμε στον κόσμο ένα παιδί. Η ευτυχία του να γίνεσαι γονιός, η τρυφερότητα που νιώθουμε, η ανακάλυψη ενός νέου, διαφορετικού, άγνωστου μέχρι τώρα τρόπου αγάπης που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο συναίσθημα.

Λίγες φορές θα σκεφτούμε την άλλη πλευρά. Τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες. Την τακτική εξάντληση. Την αναγκαιότητα να μην ξεχνάμε να φροντίζουμε και τη σχέση μας με το σύντροφό μας.

Μια δυναμική μαμά ζητά βοήθεια. Ξέρει πως δεν έχει νόημα ούτε ωφελεί να δείξει «παντοδύναμη» κάνοντας τα πάντα μόνη της. Και τα δύο μέρη είναι απαραίτητο να συμμετέχουν στη γονική μέριμνα και να μοιράζονται τις ευθύνες.

Είναι σημαντικό να μπορείτε να βρίσκετε κάποια ώρα της ημέρας για να μιλήσετε, να μοιραστείτε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ανασφάλειές σας με τον σύντροφό σας. Μόνο λίγα λεπτά μεταξύ σας αρκούν για να είστε πιο κοντά ο ένας με τον άλλον και να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη.

Κεφάλαιο «ευγνωμοσύνη»

Μια δυναμική μαμά δεν χάνει χρόνο να μεμψιμοιρεί. Εκτιμά όλα όσα έχει και βλέπει το ποτήρι της «μισογεμάτο». Συμφωνεί με τη ρήση «ουκ εν τω πολλώ το ευ» και δεν ξεχνά να είναι ευγνώμων. Αποφεύγει τις συγκρίσεις και αντιμετωπίζει τη ζωή της, το περιβάλλον της, την οικογένειά της, τις ευκαιρίες που την περιμένουν μα και τα καθημερινά προβλήματα ως «ευλογίες» και σημαντικά «εφόδια» στη ζωή της.

Καλή μαμά είναι τελικά η ευτυχισμένη μαμά

Τα παιδιά δεν θέλουν να βλέπουν μια… σκιά να περιφέρεται μέσα στο σπίτι ούτε να νιώθουν αποκλειστικά υπεύθυνα για την ευτυχία της μαμάς τους. Αντίθετα, τους κάνει καλό να βλέπουν πως η μαμά τους έχει τη δική της ζωή και τα δικά της ενδιαφέροντα πέρα από εκείνα και πως υπάρχουν μέρες που θα είναι πεσμένη αλλά και ημέρες που θα νιώθει πλήρης και ευτυχισμένη.