Εάν έχετε παιδιά στην νηπιακή ηλικία, τότε θα έχετε γνωρίσει την… ανθρώπινη εκδοχή του ανεμοστρόβιλου.

Το να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και τακτοποιημένο ενώ στα πόδια σας έχετε ένα νήπιο, μπορεί να μοιάζει εξωπραγματικό. Αν και το ακατάστατο παιχνίδι είναι ευεργετικό για εκείνα, δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και για εσάς.

Αρκετές μελέτες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της αποδιοργάνωσης, της ακαταστασίας και των καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες. Τα ακατάστατα περιβάλλοντα μπορεί να προκαλέσουν απογοήτευση, αδυναμία και αίσθημα υπερφόρτωσης, ειδικά στις νέες μαμάδες.

Διαβάστε επίσης: Ντουλάπα: Ξεκαθαρίζοντας τα ρούχα και τα παιχνίδια

Το υπερβολικό χάος στο σπίτι οδηγεί συχνά σε αισθήματα ντροπής, απελπισίας και ενοχής. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, που το καθιστά όλο και πιο δύσκολο να βρείτε κίνητρα για να ξεκινήσετε.

Από την άλλη το ξεκαθάρισμα αυξάνει την αυτοεκτίμηση, δημιουργεί υγιείς συνήθειες και ενισχύει την παραγωγικότητα. Ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο, να τονώσει τη διάθεση και να προωθήσει τη χαλάρωση.

Πώς η ακαταστασία μπορεί να βλάπτει την ψυχική σας υγεία χωρίς να το καταλαβαίνετε

Όλα όσα έχουμε και φέρνουμε στο σπίτι μας καταλαμβάνουν μέρος του χρόνου, της ενέργειας και του χώρου μας. Ενώ κάποια πράγματα αξίζουν τον κόπο, συνήθως υπάρχουν αντικείμενα (κυρίως παιχνίδια, πολλά παιχνίδια!) που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και θα μπορούσαμε να ζήσουμε άνετα χωρίς αυτά.

Όσο περισσότερα πράγματα έχουμε, τόσο περισσότερα πράγματα πρέπει να καθαρίσουμε, να οργανώσουμε και να διαχειριστούμε. Το να προσπαθούμε να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο σε ένα ακατάστατο σπίτι απαιτεί περισσότερο χρόνο, ενέργεια και προσπάθεια.

Όταν οι ντουλάπες και τα συρτάρια μας είναι γεμάτα με πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε, ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο ψάχνοντας για τα πράγματα που χρειαζόμαστε.

Πόσο απογοητευτικό είναι όταν ξέρετε τι ψάχνετε, αλλά απλά δεν μπορείτε να το βρείτε; Η ακαταστασία δημιουργεί χάος, το οποίο επηρεάζει την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε. Περιορίζει, επίσης, την ικανότητα του εγκεφάλου σας να επεξεργάζεται πληροφορίες.

Είναι μια μορφή οπτικής απόσπασης της προσοχής, η οποία αυξάνει τη γνωστική υπερφόρτωση και μπορεί να εμποδίζει τη μνήμη σας. Επιπλέον, αν ο χώρος σας είναι ανοργάνωτος, μπορεί να είναι δύσκολο να εστιάσετε σε ένα συγκεκριμένο έργο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γονείς είναι λιγότερο ευερέθιστοι, λιγότερο αφηρημένοι, πιο παραγωγικοί και πιο ικανοί να επεξεργάζονται πληροφορίες σε έναν οργανωμένο χώρο.

Ξεφορτώνοντας τα πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε, δημιουργείτε περισσότερο χώρο και του δίνετε μια πνοή, που σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε στα σημαντικά πράγματα με την οικογένειά σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.