Είναι πολύ δύσκολο να μεγαλώνετε ικανά παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Αλλά το κλειδί είναι να εξασκηθείτε στην επικοινωνία.

Οι νευροεπιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στα συναισθήματα των παιδιών μας έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πώς επεξεργάζονται και κατανοούν τη ζωή.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς ένα μουσικό όργανο μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό του

Παρακάτω θα βρείτε 4 φράσεις που πρέπει να αποφεύγετε να τους λέτε:

1. «Είσαι κακό παιδί»

Όταν ένα παιδί χάνει την αίσθηση του εαυτού του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα οργής, άγχους, αυτολύπησης ή απελπισίας. Το παιδί σας δεν είναι άτακτο επειδή θέλει να σας δυσκολέψει τη ζωή, απλώς περνάει μια κρίση ταυτότητας.

Αν αυτή δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην έχετε κατηγορηματικό τόνο όταν μιλάτε για τα συναισθήματά του. Αντ’ αυτού προσπαθήστε να βοήθεσετε το παιδί να καταλάβει τι συμβαίνει και γιατί συμπεριφέρεται και αντιδρά έτσι.

2. «Είσαι υπερβολικός, δεν είναι τίποτα»

Ακόμη και αν δεν συμφωνείτε με αυτό που λέει το παιδί σας, είναι επιζήμιο να απορρίπτετε τα συναισθήματά του.

Διατηρείστε οπτική επαφή και προσέξτε τη γλώσσα του σώματός σας, καθώς τα παιδιά είναι συχνά καλύτερα από τους ενήλικες στο να διαβάζουν τα μη λεκτικά σήματα και κλείνονται στον εαυτό τους αν δεν αισθάνονται ότι είναι ασφαλές να σας μιλήσουν.

3. «Θα το ξεπεράσεις»

Όταν λέτε σε ένα παιδί ότι θα το ξεπεράσει, ακυρώνετε την εμπειρία του και μπορεί να το κάνετε να νιώσει άσχημα που έχει φυσιολογικά ανθρώπινα συναισθήματα.

Αν το παιδί προσπαθεί να επικοινωνήσει πώς αισθάνεται για κάτι, απαντήστε με περιέργεια και ενδιαφέρον. Τέτοιες στιγμές μπορούν να αποτελέσουν σπουδαία εργαλεία διδασκαλίας και μια ευκαιρία να επιδείξετε ενσυναίσθηση.

4. «Σταμάτα να κλαις»

Το κλάμα είναι ένας νευροβιολογικός μηχανισμός που μας βοηθά να διαχειριστούμε τη συσσωρευμένη ενέργεια που συσσωρεύεται στο μυαλό, τον εγκέφαλο και το σώμα. Είναι ένα απίστευτα σημαντικό εργαλείο για να αποτρέψουμε την καταπίεση των συναισθημάτων και να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ψυχική μας ευεξία.

Αντί να λέτε στο παιδί να σταματήσει να κλαίει, προσπαθήστε να προσφέρετε παρηγοριά ή έναν περισπασμό που θα το ενθαρρύνει να ανοιχτεί για το τι το απασχολεί. Έτσι είναι πιο εύκολο να φτάσετε στην ουσία του θέματος, παρά να το αφήσετε να συσσωρευτεί μέσα του με την πάροδο του χρόνου.