Τα παιδιά στις διακοπές συνήθως κάνουν διαγωνισμό για το ποιος μπορεί να φάει περισσότερα παγωτά το καλοκαίρι.

Ωστόσο, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια γλυκόζης στον εγκέφαλο, που, σύμφωνα με μελέτες, συνδέεται με διαταραχές της μνήμης και λιγότερη πλαστικότητα του ιππόκαμπου – του τμήματος του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη.

Επιπλέον, το καλοκαίρι είναι πιο πιθανό να τρώτε έξω από το σπίτι και να καταναλώνετε περισσότερα τηγανητά τρόφιμα. Το πρόβλημα είναι ότι, συν τοις άλλοις, τπ πρόχειρο φαγητό έχει αρνητική επίδραση στη μάθηση των παιδιών.

Διαβάστε επίσης: Το «τεστ του σπιτιού»: Ένα παράθυρο στον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού μας

Επιπρόσθετα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία που πηγαίνουν στον εγκέφαλο.

Για να αντισταθμήσετε αυτές τις επιπτώσεις, δώστε στο παιδί επιλογές που είναι πλούσιες σε λουτεολίνη και βιταμίνη C. Και οι δύο είναι φυτικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που προάγουν τη διανοητική διαύγεια.

Μερικές πηγές λουτεολίνης είναι το σέλινο, η μέντα, ο μαϊντανός, τα μήλα, το λάχανο και οι πιπεριές. Για την ενίσχυση της βιταμίνης C, στραφείτε στα εσπεριδοειδή, στα ακτινίδια και στις κόκκινες πιπεριές.

Μην ξεχνάτε να παίρνετε μαζί σας νερό

Δεδομένου ότι το νερό αποτελεί το 75% της εγκεφαλικής μάζας, η ενυδάτωση είναι το κλειδί για υψηλή γνωστική απόδοση. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να παίρνετε μαζί σας άφθονο νερό στις υπαίθριες δραστηριότητες και κυρίως στην παραλία που το παιδί κινδυνεύει περισσότερο να αφυδατωθεί.

Να μην κοιμάστε αρκετά και καλά

Το καλοκαίρι οι ρουτίνες χαλαρώνουν και τα παιδιά απολαμβάνουν περισσότερη ελευθερία όσον αφορά το πότε θα πάνε για ύπνο και τι ώρα θα ξυπνήσουν. Πόσο πρέπει να κοιμούνται, όμως, πραγματικά;

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου τη νύχτα για να μπορούν να διατηρήσουν την καλή εγκεφαλική και σωματική τους λειτουργία.