Η αφυδάτωση είναι πολύ πιθανότερο να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, λόγω της μεγάλης αποβολής υγρών του σώματος.

Το μικροσκοπικό σώμα του παιδιού χρειάζεται αρκετή ενυδάτωση κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με λίγο νερό ή και… γάλα!

Κι όμως, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας, το γάλα μπορεί κρατήσει το παιδί ενυδατωμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κι από το νερό. Μάλιστα, όσο περισσότερο πίνει, τόσο πιο γρήγορα απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Δεν του αρέσουν τα αυγά, πρέπει να τα φάει;

Επιπλέον, το γάλα περιέχει νάτριο, το οποίο δρα σαν «σφουγγάρι» συγκρατώντας το νερό στο σώμα του.

Πέρα από το νερό και το γάλα, στην ενυδάτωση των παιδιών μπορούν να συνεισφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και οι φυσικοί χυμοί.

Δοκιμάστε νερό με φρούτα και λαχανικά

Το νερό που είναι εμπλουτισμένο με φρούτα ή και λαχανικά μπορεί να δελεάσει το παιδί να πιει περισσότερο νερό, καθώς έτσι φαίνεται πιο όμορφο και διασκεδαστικό. Μπορεί, επίσης, να αλλάξει τη «βαρετή» για τα παιδιά γεύση του νερού και είναι εντελώς φυσικό – χωρίς τεχνητές γεύσεις ή πρόσθετα σάκχαρα.

Ως μπόνους, τα παιδι θα αποκομίσουν τα οφέλη των βιταμινών και των μετάλλων από όποιο φρούτο ή λαχανικό έχει προστεθεί στο νερό. Δημοφιλείς συνδυασμοί περιλαμβάνουν νερό με λεμόνι-λάιμ, κράνμπερι-ρόδι, αγγούρι-μέντα και πολλά άλλα.

Μην ξεχνάτε να…

  • Προσφέρετε κάποιο ρόφημα στα παιδιά τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
  • Προσφέρετε ποικίλες εναλλακτικές ροφημάτων που απολαμβάνουν τα παιδιά, προκειμένου να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών.
  • Κρατάτε τα ροφήματα δροσερά χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, ένα θερμός ή ένα φορητό ψυγειάκι.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν τακτικά διαλείμματα στη σκιά, στην περίπτωση που παίζουν κάτω από τον καυτό ήλιο.