Μια από τις τελευταίες έρευνες σε Ελληνικά Πανεπιστήμια έδειξε ότι πολλοί φοιτητές διακατέχονται από άγχος, αϋπνία, πλήξη, μοναξιά και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Και σαν να μην έφταναν αυτά, το στρες των εξετάσεων δεν βοηθάνε την κατάσταση.

Ένα φυτό στο σπίτι, εκτός από καλή παρέα, είναι και μια ευκαιρία για τον φοιτητή να «απομακρυνθεί» για λίγο από το διάβασμα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό HortTechnology, οι άνθρωποι που φρόντιζαν ένα φυτό στο γραφείο τους και το κοιτούσαν για λίγα λεπτά όταν ένιωθαν κουρασμένοι, βίωσαν λιγότερο άγχος από ό,τι πριν το αποκτήσουν.

Διαβάστε επίσης: Γραφείο: Διακοσμητικά tips για παραγωγικότητα το καλοκαίρι

Μάλιστα, πολλοί ανέφεραν ότι τους βοηθούσε να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν τους καρδιακούς τους παλμούς.

Τα φυτά έχουν ηρεμιστική επίδραση επειδή είναι οικεία. Προσφέρουν πολύ λιγότερο πολύπλοκα οπτικά ερεθίσματα. Ιδίως σε έναν κόσμο όπου οι νέοι βομβαρδίζονται συνεχώς από θόρυβο, κίνηση και την οπτική πολυπλοκότητα των οθονών.

Η παρουσία ενός φυτού στο χώρο, μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των φοιτητών. Συγκεκριμένα, προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα πράσινα τοπία ενισχύουν την υγεία, την ευτυχία, την ευεξία, την παραγωγικότητα και την αυτοεκτίμησή μας.

Φυτά στο φοιτητικό σπίτι για καθαρό αέρα

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Αλλά μια μελέτη που διεξήχθη από τη NASA τη δεκαετία του 1980 δείχνει την ικανότητα ορισμένων να καθαρίζουν τον αέρα απορροφώντας ουσίες επιβλαβείς για την υγεία που περιέχονται σε κοινά οικιακά αντικείμενα όπως η μπογιά.

Μέσα σε μόλις 24 ώρες μπορούν να εξαλείψουν έως και το 87% του τοξικού αέρα σε ένα δωμάτιο.

Οι φτέρες συνιστώνται για την καταπολέμηση της φορμαλδεΰδης, ενός ρύπου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και βρίσκεται επίσης σε άλλα οικοδομικά υλικά όπως τα έπιπλα από μοριοσανίδες, τα βερνίκια και οι κόλλες.

Οι μαργαρίτες βοηθούν στην εξουδετέρωση του βενζολίου από τις ρητίνες, τα προϊόντα καθαρισμού αλλά και τον καπνό του τσιγάρου.

Η αζαλέα είναι πολύ αποτελεσματική κατά της αμμωνίας που βρίσκεται σε ορισμένα προϊόντα καθαρισμού, απορρυπαντικά και καλλυντικά.

Στερλίτσια, κέντια, αλοκάσια, φυλόδεντρο και σανσιβερια είναι μόνο ορισμένα από τα φυτά που είναι κατάλληλα για να τοποθετηθούν στο σαλόνι ενός σπιτιού, ενώ για το υπνοδωμάτιο καλό θα ήταν να προτιμήσουμε κάτι ανάμεσα σε χλωρόφυτο και σανσιβιέρα.

Από την άλλη για το χώρο της κουζίνας  ωραίες λύσεις αποτελούν το σιγκόνιουμ,η βιγκόνια, η αλοκάσια και και τα φυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στο μαγείρεμα, ενώ προτάσεις για το μπάνιο είναι η ορχιδέα, η βιγκόνια και η καλαχόη.

Έτσι θα έχουμε φυτά που ακόμα και κατά την διάρκεια της νύχτα απελευθερώνουν οξυγόνο και συντελούν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας του σπιτιού.