Θυμάστε πώς αισθανόσασταν την τελευταία μέρα του νηπιαγωγείου; Ισως είχατε συγκινηθεί επειδή το είχατε αγαπήσει. Μπορεί να σας έλειπε η δασκάλα σας, το να βλέπετε καθημερινά τους φίλους σας, να μαθαίνετε νέα πράγματα και να τα μοιράζεστε με την οικογένειά σας.

Το νηπιαγωγείο είναι μια μαγική χρονιά. Και αν το μικρό σας παιδί πηγαίνει στο σχολείο το φθινόπωρο, έχει τόσο πολλά να περιμένει με ανυπομονησία. Οι περισσότεροι δάσκαλοι θα πουν ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία όσον αφορά τις ακαδημαϊκές δεξιότητες.

Ομως υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να εξασκήσετε αυτό το καλοκαίρι για να ετοιμάσετε το παιδί για αυτό το ιδιαίτερο βήμα στη ζωή του.

1. Αναγνώριση γραμμάτων και αριθμών

Βοηθήστε τα μικρά σας να μάθουν το αλφάβητο (και να το τραγουδήσουν), να μετρήσουν και να αναγνωρίσουν το όνομά τους. Τα παιχνίδια και τα βιβλία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε τη μάθησή τους.

2. Δουλέψτε τις λεπτές κινητικές δεξιότητες

Τα καλοκαιρινά καλλιτεχνικά έργα με ψαλίδια, μαρκαδόρους, πινέλα και άλλα «σύνεργα» μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν τη φαντασία τους. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στις πρακτικές δεξιότητες, όπως το δέσιμο των παπουτσιών τους.

3. Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία στο σπίτι

Οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι θα εκτιμήσουν τους γονείς που εργάζονται εκ των προτέρων για την ανεξαρτησία του παιδιού τους. Το μικρό σας θα πρέπει να είναι άνετο με καθημερινά πράγματα όπως το να τρώει χωρίς βοήθεια, να κρεμάει το σακίδιό του ή να βάζει και να βγάζει τα παπούτσια του.

4. Αναπτύξτε κοινωνικές δεξιότητες

Το καλοκαίρι προσφέρει πολλές ευκαιρίες για συναντήσεις με συνομηλίκους που θα βοηθήσουν τα παιδιά για την κοινωνική πτυχή του σχολείου.

5. Προσαρμοστείτε στη νέα ρουτίνα

Το καλοκαίρι είναι μια πολύ καλή στιγμή για να εξασκηθείτε στο να ετοιμάζεστε το πρωί χωρίς άγχος. Ενα διάγραμμα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός οπτικός τρόπος για να θέσετε τις προσδοκίες για την ημέρα.

6. Μιλήστε τους εποικοδομητικά

Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας τη συμπεριφορά των γύρω τους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιδεικνύετε με διαφάνεια και ενεργά ήρεμη συμπεριφορά σε όλες τις καταστάσεις. Είναι σημαντικό όμως και να τα ακούτε.

Οταν τα παιδιά νιώθουν ότι τα ακούτε, νιώθουν ότι τα εκτιμάτε και η αυτοεκτίμησή τους ενισχύεται. Αυτό βοηθά στην προώθηση της ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας και σε πιο θετικές σχέσεις τόσο μαζί σας όσο αργότερα και με τους άλλους. Οταν επιτρέπεται στα παιδιά να εκφραστούν, μπορούν να νιώσουν ότι έχουν τη δύναμη να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους.