Σύμφωνα με έρευνα του Κολεγίου King’s και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό «British Journal of Nutrition», τα παιδιά που τρώνε πρωινό, έχουν πολύ καλύτερη υγεία αφού λαμβάνουν όλες τις αναγκαίες ποσότητες βιταμινών, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου και άλλων βασικών συστατικών.

Αντίθετα, τα παιδιά που παραλείπουν συχνά το πρωινό φαγητό, έχουν αυξημένη πιθανότητα να μη λαμβάνουν τις αναγκαίες για την ανάπτυξή τους ποσότητες ζωτικών θρεπτικών συστατικών, προειδοποιούν οι ερευνητές που μελέτησαν στοιχεία για 802 παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως δέκα ετών και 884 ηλικίας 11 έως 18 ετών.

Διαβάστε επίσης: Σούπερ πρωινό: 8 φρούτα για ενέργεια όλη μέρα

Αν δεν θέλει όμως να φάει το πρώτο γεύμα το πρωί, μπορεί να πιει ένα smoothie για να αποκομήσει τα οφέλη του πρωινού;

Εξαρτάται

Αυτή δεν είναι ποτέ η αγαπημένη απάντηση κανενός, αλλά η αλήθεια είναι ότι το αν μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα ή όχι εξαρτάται πραγματικά από το τι περιέχει. Για παράδειγμα, αν προσθέτετε μόνο κατεψυγμένα φρούτα και νερό, τότε αυτό δεν είναι γεύμα, αλλά ένα ελαφρύ, δροσιστικό σνακ.

Σε γενικές γραμμές, ένα γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει μερικές ομάδες τροφίμων: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος και φυτικές ίνες. Αυτό είναι σημαντικό επειδή κάθε ομάδα τροφίμων έχει διαφορετικά οφέλη και όταν τις τρώτε μαζί, προάγουν την υγεία, την ικανοποίηση, τη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα και την ενέργεια.

Το ίδιο ισχύει και για τα smoothies. Αν προσθέτετε μόνο φρούτα και νερό, τότε το παιδί θα πάρει μόνο υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Επιπλέον, ένα τέτοιο smoothie δεν περιέχει τις απαραίτητες θερμίδες που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Τα smoothies είναι, γενικά, μια εξαιρετική επιλογή όλο το χρόνο και κυρίως το καλοκαίρι, επειδή είναι θρεπτικά, φορητά και ενυδατικά. Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι το πρωινό smoothie δεν κρατάει το παιδί χορτάτο, αυτό ένα σημάδι ότι δεν είναι αρκετό θερμιδικά και διατροφικά.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ένα σωρό γευστικοί τρόποι για να κάνετε ένα smoothie εξίσου πλούσιο με ένα γεύμα:

Αντικαταστήστε το νερό με γάλα

Ενισχύετε την περιεκτικότητα του smoothie σε πρωτεΐνη με γάλα, χυμό ή ακόμη και νερό καρύδας. Το αγελαδινό γάλα και το γαλά σόγιας είναι οι πιο ολοκληρωμένες πηγές πρωτεΐνης και ασβεστίου. Εναλλακτικά, σκεφτείτε το γιαούρτι ή το κεφίρ για ένα boost προβιοτικών.

Προσθέστε ξηρούς καρπούς, σπόρους ή βούτυρο ξηρών καρπών

Ο στόχος της προσθήκης ξηρών καρπών και σπόρων είναι να ενισχύσετε τη γεύση και την υφή του smoothie και να προσθέσετε πρωτεΐνες και υγιή για την καρδιά λιπαρά. Τα καλά λιπαρά θα βοηθήσουν τον οργανισμό  να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνες Α, D, Ε και Κ) που υπάρχουν στα άλλα συστατικά.

Δοκιμάστε το φυστικοβούτυρο για να ενισχύσετε τη γεύση και τα καρδύδια για πιο κρεμώδη υφή. Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε με σπόρους chia, που είναι γεμάτοι φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Χρησιμοποιήστε φρούτα και λαχανικά

Ένα από καλύτερα πράγματα σχετικά με τα smoothies είναι ότι αποτελούν έναν εύκολο τρόπο για να αυξήσετε την ημερίσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών του παιδιού. Συνδυάστε τα αγαπημένα του για πρόσθετες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.