Το μικροβίωμα του εντέρου ενός μωρού μπορεί να είναι αυτό που επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τις ικανότητες προσοχής του, αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE..

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η ποικιλόμορφη κοινότητα μικροβίων στο ανθρώπινο έντερο, συνδέεται με διάφορες πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Πώς επικοινωνεί μαζί μας σε κάθε στάδιο;

Τώρα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι το μικροβίωμα ενός βρέφους μπορεί να επηρεάζει τις αναπτυσσόμενες γνωστικές του ικανότητες.

Το εντερικό μικροβίωμα της μαμάς διατηρεί το μωρό υγιές

Προηγούμενη μελέτη από το University of East Anglia, το Quadram Institute και το University of Cambridge, έχει δείξει ότι το εντερικό μικροβίωμα της μαμάς μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της υγείας του βρέφους.

Η εγκυμοσύνη πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίοδο τόσο για την μέλλουσα μητέρα όσο και για το έμβρυο που αναπτύσσεται. Αυτό σημαίνει ότι ότι πρέπει να υπάρχουν συστήματα που βοηθούν το μωρό να διατηρείται υγιές και να ευημερεί όσο βρίσκεται στη μήτρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στο σώμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν τη δομή του πλακούντα και τον τρόπο με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά παρέχονται από τη μαμά στο μωρό.

Και όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού. Τα μικροβιώματα έχουν ήδη αποδειχθεί χρήσιμα για το σώμα μας και λειτουργούν διατηρώντας την υγεία μας, καταπολεμώντας τις λοιμώξεις και συνεργάζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα για να διατηρήσουν το σώμα υγιές.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί αυτά θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για την υγεία ενός μωρού.

Το μητρικό γάλα υποστηρίζει τα καλά βακτήρια που ζουν στο έντερο του μωρού

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το μωρό καθώς αναπτύσσεται.

Οι επιστήμονες έχουν βρει περισσότερους από 200 διαφορετικούς τύπους μορίων ζάχαρης στο μητρικό γάλα – ένα θαύμα, δεδομένου ότι το αγελαδινό γάλα έχει μόνο 30 έως 50.

Αλλά αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι το πώς αλλάζει η σύνθεση των σακχάρων καθώς μεγαλώνει το μωρό.

Στην αρχή, πολλά από αυτά τα σάκχαρα δεν προορίζονται να τροφοδοτήσουν το μωρό, αλλά να βοηθήσουν τα καλά βακτήρια στο έντερο του μωρού να ευδοκιμήσουν και να δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον.

Μετά από περίπου ένα μήνα όμως, η ποικιλία των σακχάρων μειώνεται και το γάλα αναπτύσσει περισσότερο λίπος και θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσει το μωρό να μεγαλώσει.