Οι οθόνες κρατούν τα παιδιά απασχολημένα για μεγάλα διαστήματα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Ενώ ιδανικά λοιπόν θα θέλαμε να τα κρατήσουμε μακριά από αυτές, δεν είναι και τόσο εύκολο. Η προσκόλληση βέβαια στην οθόνη θα μπορούσε να είναι προβληματική, το ίδιο όμως θα ήταν και ο καθολικός αποκλεισμός της. Υπό προϋποθέσεις, ο χρόνος αυτός μπορεί να γίνει παραγωγικός, βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν νέα πράγματα και να έρθουν σε επαφή με νέα ερεθίσματα.

Οι παρακάτω συμβουλές δεν θα απομονώσουν τα παιδιά από τα τάμπλετ, θα τα βοηθήσουν ωστόσο να κάνουν μια καλύτερη χρήση.

Διαβάστε επίσης: Μωρά του Αυγούστου: Τι τα κάνει ξεχωριστά;

Δίνουμε πάντα το καλό παράδειγμα

Υπάρχουν φορές που για να περάσει η ώρα μας ανοίγουμε την τηλεόραση ή «σκρολάρουμε» στο κινητό. Όταν αυτό συμβαίνει συχνά και συστηματικά, επηρεάζει τα παιδιά ωθώντας τα να κάνουν και αυτά το ίδιο καθώς είναι κατά βάση μιμητικά.

Γι’ αυτό είναι ωφέλιμο να περιορίσουμε και εμείς τη χρήση των gadgets μας στις διακοπές και να στοχεύσουμε στον πιο ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφο και το παιδί μας.

Απομακρύνουμε τις οθόνες

Ως γονείς έχουμε ευθύνη να γνωρίζουμε τη διαδικτυακή ζωή των παιδιών μας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να τα προστατέψουμε. Όσο δύσκολο και αν είναι, λοιπόν, πρέπει να βρούμε τρόπο να λειτουργήσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να διατηρούμε τον έλεγχο της κατάστασης χωρίς να εκμηδενίζουμε την ανεξαρτησία τους, την οποία έχουν όλο και μεγαλύτερη ανάγκη όσο μεγαλώνουν. Δεν είναι όμως πάντα εφικτό να υπάρχει γονικός έλεγχος για το τι βλέπουν τα παιδιά στις οθόνες τους. Ιδίως όταν βρίσκονται σε άλλο δωμάτιο.

Γι’ αυτό, καλό είναι να θεσπίσουμε τον κανόνα «όχι οθόνες στα δωμάτια» όπου κι αν βρισκόμαστε.

Το πλάνο μας στις διακοπές

  • Αφήνουμε στο καλοκαιρινό μας κατάλυμα τα πολλά gadget και παίρνουμε μαζί περισσότερα παιχνίδια. Έτσι, μπορούμε να συζητήσουμε, να παίξουμε και να γευματίσουμε απερίσπαστοι.
  • Ορίζουμε το χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα στο οποίο θα κάνουμε χρήση της τεχνολογίας οικογενειακώς. Η ώρα αυτή μπορεί να είναι πάντα η ίδια ή μπορεί να αλλάζει κάθε μέρα.
  • Παρακινούμε το παιδί να κάνει κάποια άλλη καλοκαιρινή δραστηριότητα που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει οθόνη.