Όπως όλοι μας, τα παιδιά αντιμετωπίζουν αποτυχίες στη ζωή τους. Και αυτό που μπορεί να φαίνεται ασήμαντο σε εσάς, μπορεί να κάνει το παιδί σας να αισθάνεται σαν να καίγεται ο κόσμος.

Δυστυχώς, δεν μπορείτε να απαλλάξετε το παιδί σας από κάθε είδους απογοήτευση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, όμως, είναι να του διδάξετε πώς να τη διαχειρίζεται ώστε να μπορεί να ανακάμπτει κάθε φορά και πιο δυναμικά.

Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας είναι απογοητευμένο, το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε και να επικυρώσετε τα συναισθήματά του. Είναι σημαντικό να ακούσετε ενεργά την ιστορία του.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς μπορούμε να μοιραστούμε δύσκολες καταστάσεις μαζί τους

Το δεύτερο βήμα μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς, αλλά πρέπει να αντισταθείτε στην παρόρμηση να λύσετε το πρόβλημα για το παιδί σας.

Ως γονείς, το πρώτο ένστικτό σας όταν το παιδί σας δυσκολεύεται είναι να το «γλιτώσετε» από αυτά τα άσχημα συναισθήματα.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που λειτουργεί μακροπρόθεσμα.

Αντ ‘αυτού, υποστηρίξτε το παιδί, προσέξτε τις συναισθηματικές του ανάγκες και δώστε του τις δεξιότητες για να διαχειρίζεται τις αναπόφευκτες προκλήσεις της ζωής.

Είστε ένα στήριγμα, αλλά δεν μπορείτε να παρέμβετε για να «εξαφανίσετε» τα συναισθήματά του. Δεν είναι αυτή η δουλειά σας και δεν είναι υγιές για το παιδί.

Έπειτα, ζητήστε του να σας βοηθήσει να σκεφτείτε εναλλακτικές δραστηριότητες ή να το ανακατευθύνετε σε κάτι που συνήθως το ικανοποιεί.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η ζωγραφική βελτιώνει τη διάθεση των παιδιών που αισθάνονταν απογοήτευση.

Τι να μην κάνετε

Αποφύγετε την εξιδανίκευση ή τη δαιμονοποίηση των συναισθημάτων.

Η χαρά συχνά επικροτείται ενώ η λύπη, ο θυμός και η απογοήτευση «καταδικάζονται».

Ωστόσο, όλα χρησιμεύουν ως εργαλεία για να βοηθήσουν στην διαχείριση καταστάσεων, να επιτρέψουν την αυτογνωσία και να μας προετοιμάσουν για απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Ακόμα και να κλείσουμε τα μάτια στα αρνητικά συναισθήματα, πάλι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έρθουν στην επιφάνεια.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να καθοδηγήσετε το παιδί σε αυτό το περίπλοκο και αντιφατικό εύρος συναισθημάτων.