Όσο ακόμα διαρκεί το καλοκαίρι είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να χαλαρώσουν, να το απολαύσουν και να ξεκουραστούν.

Τα παρακινούμε λοιπόν, να αδράξουν τις ξέγνοιαστες ημέρες που έχουν μπροστά τους για να τις απολαύσουν στο έπακρο παρέα με τα αδέρφια και τους φίλους τους, κάνοντας διασκεδαστικές αλλά και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, που θα τα βοηθήσουν να ανακαλύψουν νέες πτυχές του εαυτού τους και νέα ενδιαφέροντα.

Βγαίνουμε έξω

Ο καλός καιρός και ο λαμπερός ήλιος μάς καλούν βγούμε και να παίξουμε έξω. Αφήστε το παιδί να παίξει αυτόνομα, να ασχοληθεί με υπαίθρια παιχνίδια, οτιδήποτε τραβά το ενδιαφέρον του.

Δοκιμάστε να κάνετε μαζί δραστηριότητες, όπως ποδήλατο, ψάρεμα ή και ακόμα και να φτιάξετε σαπουνόφουσκες στη βεράντα ή στον κήπο.

Ο περισσότερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους έχει συνδεθεί με τη βελτιωμένη κινητική ανάπτυξη του παιδιού, τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και τον μειωμένο κίνδυνο μυωπίας. Το παιχνίδι έξω προάγει επίσης την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη.

Παίζουμε με τις λέξεις

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να αφήσει τις οθόνες και να μπει στον κόσμο των λέξεων, των ιστοριών και κάθε λογής περιπέτειας μέσα από την ανάγνωση βιβλίων. Το βιβλίο χαρίζει στο παιδί μια πιο ξέγνοιαστη ευχαρίστηση, βοηθώντας το να μάθει και να αποκτήσει σφαιρικές γνώσεις για οτιδήποτε του κινεί το ενδιαφέρον.

Επιλέξτε μερικά βιβλία κοντά στα ενδιαφέροντά του και αφήστε το να επιλέξει αυτό που θέλει να διαβάσει. Μην το πιέσετε, απλώς αφήστε μερικά βιβλία εκεί που συνήθως παίζει ή χαλαρώνει και αυθόρμητα θα το πιάσει στα χέρια του.

Μπαίνουμε σε ρυθμό

Ολοι αγαπάμε τη μουσική και ειδικά τα νήπια, που εκδηλώνουν μια έμφυτη τάση προς τον ρυθμό. Δοκιμάστε λοιπόν να χορέψετε και να τραγουδήσετε μαζί καθώς όχι μόνο θα κινηθούν περισσότερο αλλά και καλύτερα, βελτιώνοντας ισορροπία και συντονισμό. Ταυτόχρονα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά αλλά και συναισθηματικά, απελευθερώνοντας την ένταση.

Ωρα για παιχνίδι ρόλων

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από το παιχνίδι, γι’ αυτό και αξίζει να δοκιμάσετε να παίζετε μαζί τους παιχνίδια ρόλων. Καθώς παίζουν με κούκλες ή μίνι φιγούρες, αγόρια και κορίτσια μπορούν να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να εξοικειωθούν από νωρίς με διαφορετικούς κοινωνικούς ρόλους.

Το παιχνίδι με ρόλους συμβάλλει στην καλύτερη έκφραση του παιδιού, βοηθώντας το να αναγνωρίσει και να κατονομάσει τα συναισθήματά του, διαδικασία που θέτει στέρεες βάσεις για τη συναισθηματική του υγεία.

Back to classics

Φυσικά, δεν ξεχνάμε τα κλασικά και αγαπημένα επιτραπέζια παιχνίδια που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά και μας χαρίζουν πολύτιμες στιγμές γέλιου και διασκέδασης. Ακόμα και τα πιο μικρά μέλη της οικογένειας μπορούν να συμμετάσχουν, αρκεί να επιλέξουμε την κατάλληλη παραλλαγή.

Τα παιδιά μέσα από τον διασκεδαστικό τους χαρακτήρα μπορούν να μάθουν τους αριθμούς, τα σχήματα, ακόμα και τα χρώματα, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύουν σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες, όπως το να περιμένουν τη σειρά τους για να παίξουν, να μοιράζονται, να μαθαίνουν να κερδίζουν αλλά και να χάνουν.