Η ψυχική εξάντληση μπορεί να σας επιβαρύνει σωματικά, συναισθήματικά και να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή. Κι αυτό δεν είναι καλό ούτε για εσάς, ούτε για το παιδί σας.

Τώρα, επιστήμονες από το Ερευνητικό Πανεπιστήμιο Higher School of Economics (HSE) της Ρωσίας λένε ότι μπορεί να υπάρχει λύση

Η έρευνα τους, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Organizational Psychology, δείχνει ότι ένας ευτυχισμένος γάμος μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επαγγελματικής εξουθένωσης, ειδικά για τους άνδρες.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Γιατί είναι σημαντικό να περάσετε ένα σαββατοκύριακο οι δυο σας

«Για τους άνδρες, η επαγγελματική επιτυχία μπορεί συχνά να γίνει θεμελιώδης πτυχή της ταυτότητας και της αυτοεκτίμησής τους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση στον εργασιακό χώρο και να βιώνουν αυξημένα επίπεδα άγχους, καθώς προσπαθούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η συζυγική ικανοποίηση και το αίσθημα υποστήριξης στην ιδιωτική ζωή μπορούν παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης», αναφέρουν οι ερευνητές.

Tips για να είστε καλοί μπαμπάδες και μετά τη δουλειά

  • Αφήστε τη δουλειά στη δουλειά. Είναι σημαντικό να μην θυσιάζετε τον ελεύθερο χρόνο σας. Τον χρειάζεστε για τον εαυτό σας, το παιδί σας και τον/την σύντροφό σας.
  • Μην αγνοείτε τις δικές σας ανάγκες. Αν είστε πεινασμένοι ή διψασμένοι, είναι πιο πιθανό να γίνετε απότομοι με άδειο στομάχι.
  • Καθυστερήσετε ένα λεπτό να μπείτε στο σπίτι. Ξέρετε ότι τα παιδιά πιθανότατα θα σας «επιτεθούν» μόλις περάσετε την πόρτα. Οπότε πάρτε το χρόνο σας για να ανασυγκροτηθείτε.
  • Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε στη ζωή μας, αυτό είναι η αναπνοή μας. Αυτό δεν βοηθά μόνο στην εκτόνωση, αλλά μπορεί, επίσης, να ανεβάσει τη διάθεσή σας και συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής.
  • Δώστε στο παιδί μια έκρηξη στοργής μόλις γυρίσετε. Αν δείχνετε διαθέσιμοι, το παιδί δεν θα νιώσει την ανάγκη να παλέψει για την προσοχή σας.
  • Μην κοιτάτε άλλες οθόνες. Αν κοιτάτε όλη μέρα στη δουλειά έναν υπολογιστή, δώστε στα μάτια σας (και τον εγκέφαλό σας) ένα διάλειμμα. Έτσι, θα έχετε περισσότερο χρόνο για να αφιερώσετε στην οικογένειά σας.