Νεοζηλανδοί επιστήμονες βρήκαν ότι οι γλυκοπατάτες δρουν ως πρεβιοτικό, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο μικροβίωμα των βρεφών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα και να προστατευτούν από διάφορους ιούς.

Οι γλυκοπατάτα είναι ένα σπουδαίο λαχανικό για όλη την οικογένεια. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει 4 φορές την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα σε Β-καροτένιο και είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C.

Παράλληλα, η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Α και C βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Είναι, επίσης, γεμάτη φυτικές ίνες και μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Πώς θα μάθει το παιδί να τρώει όσπρια;

Η μεγάλη ποσότητα καλίου που υπάρχει στη γλυκοπατάτα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.

Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 συμβάλλει στην πρόληψης των καρδιακών προσβολών και στη μείωση ομοκυστεΐνης, που έχει συνδεθεί με εκφυλιστικές ασθένειες.

Επειδή, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Επιπλέον, η υφή της αφού ψηθεί είναι μαλακή και εύπεπτη, γεγονός που την καθιστά ιδανική για τα μωρά.

Φρουτόκρεμα με γλυκοπατάτα

Θα χρειαστούμε 1 γλυκοπατάτα, χωρίς φλούδα και 1 μήλο, καθαρισμένο. Κόβουμε το μήλο και τη γλυκοπατάτα σε μικρά όμοια κομμάτια και τα βράζουμε μέχρι να γίνουν μαλακά. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές.

Μπιφτέκια γλυκοπατάτας

Θα χρειαστούμε 2 γλυκοπατάτες, 1 και 1/2 κ.σ. μαλακό βούτυρο, 1 και ¼ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά, 3 φρέσκα κρεμμύδια, 1/2 φλιτζάνι ψημένα πεκάν κομμένα στη μέση, 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, αλατοπίπερο και ελαιόλαδο.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα και καλύπτουμε με κρύο νερό. Βάζουμε το νερό να βράσει. Μετά, ελαττώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 25 λεπτά.

Σουρώνουμε. Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και λιώνουμε μέχρι να γίνουν μαλακές. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε καλά.

Φτιάχνουμε τα μπιφτέκια από τη ζύμη και απλώνουμε σε ένα ταψί με χάρτινη λαδόκολλα. Ψήνουμε τα μπιφτέκια μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα και από τις δύο πλευρές.