Οι σχέσεις έχουν να κάνουν με συμβιβασμούς, κυρίως στο υπνοδωμάτιο… Το να μοιράζεστε ένα κρεβάτι, σημαίνει ότι ένας (ή και οι δύο) ανέχεται κάποιες συνήθειες του άλλου που μπορεί να τον ενοχλούν για να αποφύγει το «διαζύγιο».

Όμως, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες αποφάσεις σε σχέση, αυτές που αφορούν τον ύπνο είναι καλύτερο να τις παίρνετε μαζί. Άλλωστε, η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για κάθε ζευγάρι.

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: Τι κερδίζετε παίζοντας όλοι μαζί

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις προτιμήσεις και τις συνήθειες του συντρόφου σας. Μιλήστε για το τι λειτουργεί για εσάς και τι όχι. Στη συνέχεια, μπορείτε να βρείτε από κοινού στρατηγικές που βελτιστοποιούν όχι μόνο τον ύπνο σας, αλλά και την ποιότητα της σχέσης.

Ο σύντροφός μου καταλαμβάνει πολύ χώρο στο κρεβάτι

Όσο πιο μικρό είναι το κρεβάτι σας, τόσο λιγότερο προσωπικό χώρο έχει ο καθένας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι. Ειδικά αν το παιδί σας επισκέπτεται στη μέση της νύχτας.

Το φυσικό μέγεθος εσάς και του συντρόφου σας, καθώς και η προτίμησή σας στη θέση ύπνου, θα επηρεάσουν την επιλογή σας. Τα πολύ ψηλά άτομα, για παράδειγμα, μπορεί να επιθυμούν ένα κρεβάτι με περισσότερο χώρο για τα πόδια.

Όσοι κοιμούνται στην ανάσκελα ή μπρούμυτα τείνουν να προτιμούν λίγο περισσότερο χώρο γύρω τους, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται στο πλάι.

Ο σύντροφός μου στριφογυρίζει συνέχεια

Και πάλι, ένα μεγαλύτερο κρεβάτι μπορεί να βοηθήσει, επειδή όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ εσάς και του σημείου από το οποίο προήλθε η κίνηση (δηλαδή, από την πλευρά του συντρόφου σας), τόσο λιγότερο πιθανό είναι να την αισθανθείτε.

Αλλά πέρα από αυτό, ορισμένα κρεβάτια προσφέρουν καλύτερη σταθερότητα από άλλα. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ένας σύντροφος στριφογυρίζει ή σηκώνεται για να πάει στο μπάνιο, ο άλλος είναι λιγότερο πιθανό να ξυπνήσει.

Δοκιμάστε τα στρώματα μαζί. Αν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιο που να σας εξυπηρετεί, εξετάστε το ενδεχόμενο να ενώσετε δύο διαφορετικά στρώματα.

Ο σύντροφός μου θέλει ένα σκληρό στρώμα, ενώ εμένα μου αρέσει το πιο μαλακό

Αν δεν θέλετε να συνδυάσετε δύο στρώματα, το κοινό στρώμα θα πρέπει να εξυπηρετεί τον σύντροφο που προτιμά μια πιο σκληρή αίσθηση. Κι αυτό γιατί είναι δύσκολο να κάνετε ένα μαλακό στρώμα σκληρό. Ωστόσο, ο σύντροφος που προτιμά ένα πιο απαλό στρώμα θα μπορούσε να βρει ένα κάλυμμα για να μαλακώσει την επιφάνεια στη δική του πλευρά.

Ο σύντροφός μου κλέβει τα σκεπάσματα

Δοκιμάστε τη δημοφιλή σκανδιναβική μέθοδο ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι εσείς και ο σύντροφός σας έχετε ξεχωριστά σκεπάσματα. Μήπως γι’ αυτό οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών βρίσκονται εδώ και χρόνια στην κορυφή της λίστας με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο;

Η πρακτική αυτή επιτρέπει επίσης σε εσάς και το έτερό σας ήμισυ να επιλέξετε ο καθένας ό,τι αισθάνεται καλύτερα. Αυτό λύνει και το πρόβλημα της διαφοράς θερμοκρασίας.

Ο σύντροφός μου ροχαλίζει

Εξετάστε το ενδεχόμενο να το «καλύψετε» με ένα μηχάνημα λευκού θορύβου. Το υπνοδωμάτιό σας δεν χρειάζεται να είναι εντελώς ήσυχο για να κοιμάστε καλά. Το ηχοτοπίο πρέπει απλώς να μην είναι απειλητικό ή ενοχλητικό.

Η επιλογή ευχάριστων ήχων παρόμοιων με τους δυσάρεστους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική – όπως ένας καταρράκτης για ένα βροντερό ροχαλητό ή τα κύματα του ωκεανού για το σφύριγμα.