Βάλτε τη σαλάτα στη διατροφή των παιδιών για:

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Τι κάνουμε όταν το μόνο φαγητό που τρώει δεν είναι τόσο υγιεινό;

1. Υγιές έντερο

Όταν το παιδί τρώει σαλάτα, αυξάνει την ποσότητα των λαχανικών στο γεύμα του. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει περισσότερες φυτικές ίνες. Τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά με διαφορετικούς τρόπους.

Όταν βάζετε μια ποικιλία λαχανικών στη σαλάτα, εξασφαλίζετε ότι λάβει και τους δύο τύπους φυτικών ινών.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες ζυμώνονται στο έντερο από βακτήρια, τα οποία βοηθούν στην παραγωγή μεταβιοτικών. Αυτά με τη σειρά τους μπορούν να σας ανακουφίσουν από τυχόν εντερικά προβλήματα.

2. Γερή καρδιά

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει αποδειχθεί από πολυάριθμες μελέτες ότι υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς.

Μια μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση του Ιουνίου 2017 στο International Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι 800 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών ημερισίως αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Δηλαδή, περίπου 5 έως 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.

Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ευεργετικά για την καρδιά. Συγκεκριμένα, τα φυλλώδη λαχανικά, που συνήθως αποτελούν τη βάση μιας πλούσιας σαλάτας, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

3. Ενυδάτωση

Τα λαχανικά που μπορεί να βρείτε συνήθως σε μια σαλάτα, όπως τα χόρτα, οι ντομάτες και τα αγγούρια, είναι γεμάτα νερό, πράγμα που βοηθά σημαντικά στην ενυδάτωση.

4. Καλύτερη όραση

Η βιταμίνη Α, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη, που «κρύβονται» μεταξύ άλλων στο σπανάκι, το μαρούλι ρομάνα και το κόκκινο λάχανο, προστατεύουν τα μάτια των παιδιών από τις βλάβες που τους προκαλεί η ακτινοβολία, ενώ αυξάνουν την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις αλλαγές από το φως στο σκοτάδι.

5. Δυνατά κόκαλα και μυς

Η έλλειψη βιταμίνης Κ έχει συνδεθεί με τη χαμηλή πυκνότητα των οστών. Βάλτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά στη σαλάτα για να αποτρέψετε αυτή τη «ζημιά».

Τα παιδιά βλέπουν συχνά στα παιδικά ότι το σπανάκι μπορεί να μας κάνει πιο δυνατούς. Αυτό δεν είναι μύθος. Τα θρεπτικά συστατικά του βελτιώνουν την απόδοση των μιτοχονδρίων, των κυτταρικών οργανιδίων που τροφοδοτούν με ενέργεια τα κύτταρα των μυών.

6. Κοφτερό μυαλό

Η βιταμίνη Κ, εκτός από τα οστά, φροντίζει και για την καλή λειτουργία της μνήμης. Μαζί με τη χολίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που επίσης «κρύβεται» στα ωμά λαχανικά, εξασφαλίζουν τη διαύγεια της σκέψης.

7. Ισχυρό ανοσοποιητικό

Η συνταγή για την ισχυρή άμυνα του οργανισμού σίγουρα περιλαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ολα τους βρίσκονται σε αφθονία μέσα σε μια πράσινη σαλάτα.