Το καλοκαίρι σιγά σιγά τελειώνει και το μυαλό γονιών και παιδιών ξεκινάει να εστιάζει στην πρώτη ημέρα στο σχολείο. Αν και η προσοχή μας ως γονείς στρέφεται κυρίως στην επιλογή του κατάλληλου σχολείου, των δασκάλων και καθηγητών, του φροντιστηρίου κλπ., υπάρχει ακόμη ένα πολύ βασικό στοιχείο. Η σχολική τσάντα.

Μπορεί φαινομενικά να λογίζεται από αρκετούς ως ένα απλό αξεσουάρ, ως ένα μέσο για τη μεταφορά των βιβλίων, των τετραδίων, των μολυβιών και άλλων σχολικών ειδών, αλλά διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο τόσο για την ψυχολογία όσο και τη σωστή σωματική ανάπτυξη του παιδιού.

Για τα περισσότερα παιδάκια, μια σχολική τσάντα, μπορεί να αντικατοπτρίσει στοιχεία του χαρακτήρα τους και κομμάτια της προσωπικότητάς τους. Από το σχέδιό τους και το χρώμα τους μέχρι την υφή, τη μάρκα και τον ήρωα που ίσως να έχουν ζωγραφισμένο πάνω τους, οι σχολικές τσάντες μπορεί να εκφράζουν την ψυχοσύνθεση των παιδιών ενώ ταυτόχρονα τα κάνουν περήφανα και ευτυχισμένα να κυκλοφορούν με αυτή στο σχολικό περιβάλλον.

Το πιο σημαντικό έργο όμως που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι σχολικές τσάντες δεν είναι άλλο από το καθημερινό κουβάλημα των σχολικών βιβλίων. Όπως γνωρίζεις, ένα παιδάκι θα αναγκαστεί να κουβαλάει καθημερινά ένα φορτίο που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι σχεδόν τόσο βαρύ όσο και το ίδιο. Εάν η τσάντα του δεν είναι καλά σχεδιασμένη, δεν διαθέτει τα κατάλληλα στηρίγματα και ιμάντες αλλά είναι και αναίτια υπερβολικά φορτωμένη, τότε μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως πόνο στην πλάτη, μυϊκή καταπόνηση και κακή στάση του σώματος.

Τι πρέπει να προσέξεις λοιπόν για να αποφύγεις τις σοβαρές αυτές επιπτώσεις; Μα φυσικά να διαλέξεις για το παιδί σου μια σχολική τσάντα που θα έχει το κατάλληλο μέγεθος αναλογικά με το ίδιο ενώ θα είναι και εργονομικά σχεδιασμένη.

Σωστή υποστήριξη στάσης

Μια εργονομική σχολική τσάντα έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την άνεση και τη διατήρηση μιας σωστής στάσης για το παιδί. Στις τσάντες αυτές θα βρεις εργονομικούς και αεριζόμενους ιμάντες διπλών ραφών, ιμάντα στήθους και ενισχυμένο χερούλι με διπλή ραφή για να αντέχει ακόμα και το πιο βαρύ φορτίο. Κοίταξε να διαθέτει και επένδυση στο πίσω μέρος ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα το βάρος στις πλάτες του παιδιού.

Έχε στο νου σου πως οι φαρδιοί και ρυθμιζόμενοι ιμάντες μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή καταπόνησης στους ώμους. Εάν διαθέτει όπως είπαμε και ιμάντα στήθους, τότε συνδράμει περαιτέρω στην ορθή κατανομή του φορτίου. Επομένως, η επιλογή εδώ είναι μόνο εργονομική σχολική τσάντα.

Σωστό μέγεθος

Όπως σου αναφέραμε και προηγουμένως επιγραμματικά, η επιλογή του σωστού μεγέθους της σχολικής τσάντας είναι ζωτικής σημασίας. Μια πολύ μεγάλη τσάντα μπορεί να αποτελέσει την αφορμή και να επηρεάσει το παιδί σου για να μεταφέρει αρκετά περιττά αντικείμενα ενώ αντίθετα μια πολύ μικρή τσάντα μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό και ακατάλληλη κατανομή βάρους.

Ιδανικά, η τσάντα θα πρέπει να είναι ανάλογη με το σωματικό μέγεθος του παιδιού. Όπως λένε διάφορες μελέτες, θα πρέπει να καλύπτει όχι περισσότερο από το 10% -15% του σωματικού του βάρους. Έτσι, όταν βρεθείς στο κατάστημα ή αν αγοράζεις τσάντα online, μέτρα την πλάτη του παιδιού σου και σύγκρινέ την με τις διαστάσεις της τσάντας. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσεις μια σωστή εφαρμογή.

Υλικό κατασκευής

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να προσέξεις στην τσάντα είναι και το υλικό κατασκευής της και το ύφασμά της. Είναι σημαντικό να επιλέξεις μια τσάντα που να αντέχει στις… σχολικές κακουχίες ώστε να μην καταλήξεις να την αλλάζεις κάθε μήνα. Θα πρέπει να προσέξεις να είναι φτιαγμένη από ανθεκτικά και ελαφριά υλικά ενώ καλό θα ήταν να είναι και αδιάβροχη.

Η επιλογή μιας τσάντας με ροδάκια

Μην ξεχνάς ότι υπάρχει πάντα και η επιλογή μιας τσάντας trolley. Μια σχολική τσάντα με ροδάκια μπορεί να είναι για το δικό σου παιδί και το σχολικό του περιβάλλον η καλύτερη λύση σε σύγκριση με μια τσάντα πλάτης. Όπως αντιλαμβάνεσαι, μια τσάντα με ροδάκια διαθέτει προφανές πλεονέκτημα στην ευκολία μεταφοράς της. Ένα παιδί μπορεί να την κυλήσει ακόμη και σε κακοτράχηλα εδάφη άνετα και εύκολα, χωρίς να επιβαρύνει τους ώμους και την πλάτη του με το βάρος των βιβλίων. Και σε αυτήν την κατηγορία σχολικής τσάντας, θα πρέπει να προσέξεις όλα όσα είπαμε και παραπάνω συν όμως να εξασφαλίσεις ότι οι τροχοί της θα είναι στιβαροί.

Σωστή συντήρηση

Τέλος, προκειμένου να εξασφαλίσεις μια καλή διάρκεια ζωής της τσάντας, θα πρέπει να μιλήσεις με το παιδί σου για την ευθύνη του να προσέχει αλλά και να συντηρεί την τσάντα του. Να γνωρίζει πώς ακριβώς πρέπει να την οργανώνει όταν την φορτώνει με τα βιβλία του αλλά και πως να την καθαρίζει ή ακόμα και να την πλύνει εάν χρειαστεί. Αυτό θα διατηρήσει την τσάντα του σε καλή κατάσταση για αρκετό διάστημα.

Καλή σχολική χρονιά!