Η εφηβεία κάποιες φορές συνοδεύεται από υπερβολική ανάγκη για προσοχή. Λόγω των ποικίλων σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών που το παιδί βιώνει αυτήν την περίοδο μπορεί, χωρίς καν να το συνειδητοποιεί, να έχει την επιθυμία να γίνεται έντονα αντιληπτό.

Ίσως λοιπόν κάποιες συμπεριφορές του εφήβου μας στην πραγματικότητα να αποσκοπούν στη δική μας επιβεβαίωση και άλλες πάλι να είναι έκκληση για βοήθεια και υποστήριξη σε αυτό το απαιτητικό στάδιο.

Διαβάστε επίσης: Οικογενειακό πρωινό για 7 ημέρες με 8 υλικά

 3 θετικοί τρόποι που δείχνουν πως το παιδί θέλει να σας τραβήξει την προσοχή

#1 Παίρνει υψηλούς βαθμούς

Μια θετική μορφή προσπάθειας για να τραβήξει ένα παιδί την προσοχή του γονέα του είναι οι καλοί του βαθμοί. Η απόκτηση καλών βαθμών είναι ένας τρόπος για να κερδίσουν οι έφηβοι τον θαυμασμό των γονιών τους.

#2 Τα πάει τέλεια στις εξωσχολικές δραστηριότητες

Πολλοί έφηβοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, τη μουσική και ποικίλες, άλλες δραστηριότητες, γεγονός πολύ θετικό για την προσωπικότητά τους και την ενήλικη ζωή τους. Διαπρέποντας και εκεί, εξασφαλίζουν ακόμη μερικά «μπράβο» από πλευράς των γονιών τους.

#3 Είναι στοργικοί και συμμετοχικοί

Μερικοί έφηβοι αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Είναι ανοιχτοί και αφήνουν τους άλλους να μάθουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους. Τους αρέσουν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και συμμετέχουν σε δραστηριότητες με τους φίλους τους.

Το να βοηθούν, να εκφράζονται και να συμμετέχουν είναι ο δικός τους τρόπος να βρίσκονται στο επίκεντρο.

3 αρνητικοί τρόποι με τους οποίους το παιδί θέλει να σας τραβήξει την προσοχή

#1 Κάνει καταχρήσεις

Αυτή είναι μια από τις πιο επιβλαβείς πρακτικές που τείνουν να υιοθετούν οι έφηβοι. Προκειμένου να λάβουν κάποιου είδους αντίδραση από την οικογένειά τους ή άλλους ενήλικες, πολλοί έφηβοι καταφεύγουν σε πειραματισμούς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια ειλικρινής συζήτηση μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική από μια αυστηρή τιμωρία.

#2 Φεύγει από το σπίτι

Η φυγή από το σπίτι είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους οι έφηβοι επιδιώκουν να τραβήξουν την προσοχή. Όταν αισθάνονται πως οι γονείς τους δεν τους καταλαβαίνουν ή είναι πολύ αυστηροί πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να είναι με συνομιλήκους τους που θα τους αφήσουν να κάνουν αυτό που θέλουν.

#3 Επιθετικότητα και επαναστατικότητα

Ένας επαναστατικός έφηβος δεν θα ακολουθήσει τις οδηγίες και θα κρατήσει μια προκλητική στάση όταν οι γονείς του του υποδείξουν να κάνει κάτι.

Και σε αυτήν την περίπτωση, αφιερώστε χρόνο μιλώντας με το έφηβο παιδί σας. Είναι σημαντικό να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του και να δείχνετε κατανόηση και την αγάπη σας, χωρίς να «σπάτε» κάποια σταθερά όρια που είναι αναγκαίο να υπάρχουν. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ πιο πιθανό να είστε κοντά στο παιδί και να το κάνετε να σας εμπιστεύεται ό,τι το απασχολεί.