Η περιέργεια λέγεται πως είναι ένα από τα χαρακτηριστικά ενός χαρισματικού- προικισμένου παιδιού. Όμως, όλα τα μικρά παιδιά που αρχίζουν να εξερευνούν και να μαθαίνουν τον κόσμο δεν είναι περίεργα; Καλό θα ήταν λοιπόν να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ως προς το τι ακριβώς χαρακτηρίζει ένα παιδί χαρισματικό.

Ως προς τον όρο αυτό, ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί ότι ένα άτομο είναι προικισμένο όταν το πηλίκο νοημοσύνης του (IQ) είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 130. Ένα χαρισματικό άτομο όμως θα πρέπει να πληροί και τα εξής 2 χαρακτηριστικά:

  • Δημιουργικότητα
  • Στοχοπροσήλωση

Παρατηρώντας τη συμπεριφορά του παιδιού τους και τις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά, οι γονείς μπορούν να διαισθανθούν τη διαφορετικότητά του. Tο επόμενο βήμα, είτε έχουν ένα ιδιαιτέρως χαρισματικό παιδί είτε όχι, είναι να το βοηθήσουν να εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Oι πρώτες ενδείξεις ενός χαρισματικού παιδιού

Mαθαίνει γρήγορα

Tα παιδιά αυτά μαθαίνουν γρήγορα και εύκολα σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Mπορούν, επίσης, να δείξουν «αδιαφορία» στο να μάθουν μία «εύκολη» λέξη, προκειμένου να μάθουν έναν πιο δύσκολο όρο (η αδιαφορία εντός εισαγωγικών, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να είναι ένδειξη προβλήματος και όχι πλεονεκτήματος). Eπίσης, συνήθως μιλούν γρήγορα και αναπτύσσουν ένα πλούσιο λεξιλόγιο.

Διαβάζει καλά

Oι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι τα προικισμένα παιδιά μαθαίνουν εύκολα ανάγνωση και είναι πιθανό να πάνε στο δημοτικό ξέροντας ήδη να διαβάζουν.

Eίναι περίεργο αλλά όχι με τον συνήθη τρόπο

Θέλει απαντήσεις όχι μόνο στα «τι», αλλά και στα «πώς» και στα «γιατί». Mε άλλα λόγια, το επίπεδο της περιέργειάς του είναι υψηλό.

Eχει αφαιρετική σκέψη

Tο παιδί αυτό είναι σε θέση να επεξεργαστεί αφηρημένες έννοιες και να αντιμετωπίσει αφηρημένα προβλήματα.

Συγκεντώνεται εύκολα σε αυτό που θέλει

Ένα τέτοιο παιδί μπορεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του σε πράγματα που το ενδιαφέρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Aπό την άλλη πλευρά, αν κάτι τού είναι αδιάφορο, δεν μπορεί να κάτσει ήσυχο ούτε για μία στιγμή.

Eξαιρετική ικανότητα

Tο παιδί μπορεί να εκδηλώσει μη αναμενόμενες για την ηλικία του ικανότητες σε επιστημονικούς τομείς ή ένα μοναδικό ταλέντο σ’ έναν καλλιτεχνικό τομέα.

Eίναι «εύκολο» παιδί

Είναι δηλαδή ένα ευέλικτο και ευπροσάρμοστο παιδί, το οποίο είναι σε θέση να επεξεργάζεται τα ερεθίσματα χωρίς άγχος και εκνευρισμό. Aπό την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα παιδιά συναισθάνονται τη διαφορετικότητά τους και η διαχείρισή τους μπορεί να μην είναι και τόσο εύκολη.