Κάθε μαμά έχει ανάγκες. Ομοίως και κάθε μωρό. Αλλά ο όρος «ανάγκες» είναι μάλλον κάτι πολύ γενικό. Ας γίνουμε λοιπόν πιο συγκεκριμένοι…

Μαμά- μωρό και οι κοινές τους ανάγκες

Οι ανάγκες του βρέφους και των γονέων του εν μέρει συμπίπτουν. Τι σημαίνει αυτό;

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Λέμε «ναι» στο ελεύθερο παιχνίδι στη φύση

Απ’ τη μια, οι γονείς έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι το μωρό τους είναι ευχαριστημένο. Tο αντίθετο αποτελεί πηγή στρες. Όταν το ακούν για παράδειγμα να κλαίει, ο ήχος και μόνο τους προκαλεί άγχος. Βέβαια, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η δυσφορία μπορεί να είναι ευεργετική.

Σε πείραμα καταγράφηκε η παραγωγή γάλακτος μιας θηλάζουσας μητέρας σε συσχέτιση με το κλάμα του μωρού της. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι ο ήχος του κλάματος του μωρού προκαλεί στη μητέρα αύξηση της ψυχολογικής πίεσης και κατά συνέπεια αύξηση της αιμάτωσης στο στήθος, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος και σε μια τάση της μητέρας να πάρει το μωρό της στην αγκαλιά της, να το θηλάσει και να το παρηγορήσει.

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις σε αυτήν τη περίπτωση ποιος έχει εδώ ανάγκη τι. Υπάρχει με άλλα λόγια μια προσωρινή και καλώς εννοούμενη απώλεια των ορίων, η οποία κάνει τις ανάγκες μαμάς και βρέφους να είναι αλληλοεξαρτώμενες. Tο μωράκι έχει ανάγκη από την παρηγοριά της μητέρας του, αλλά και η μητέρα έχει ανάγκη να παρηγορήσει το μωρό της.

Η άμεση κάλυψη των αναγκών του μωρού το κάνουν ανεξάρτητο

H άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες του μωρού κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μπορεί να λειτουργήσει σαν βάση για τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης και επικοινωνίας μεταξύ παιδιών και γονιών.

Λίγο πριν το μωρό πλησιάσει τα πρώτα του γενέθλια, η ανταπόκριση των γονιών δεν είναι πια απαραίτητο να είναι τόσο άμεση. Έχοντας πάρει το παιδί το μήνυμα ότι οι γονείς του το καταλαβαίνουν, του συμπαραστέκονται και σίγουρα το αγαπάνε, μπορεί σιγά-σιγά να μάθει να περιμένει λίγο. Η επικοινωνία μπαίνει σταδιακά σε μία άλλη βάση που απαιτεί σε μικρότερο βαθμό τη σωματική επαφή.

Μέχρι τότε, η άμεση και τρυφερή ανταπόκριση στις ανάγκες του μωρού μας μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και μία επένδυση για το μέλλον αφού ένα «χορτασμένο» από αγάπη μωρό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε ένα ανεξάρτητο, γεμάτο αυτοπεποίθηση παιδάκι που ξεκινάει τη ζωή του με σιγουριά.