Ερευνητές στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος μας.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ εξηγεί ότι όταν τρώμε πολλά από αυτά τα είδη τροφίμων, το σώμα μας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη. Αυτή βοηθά στη διαχείρηση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματός μας.

Όταν όμως τρώμε αυτές τις τροφές σε τακτική βάση, μπορεί να γίνουμε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη. Πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μας δεν ανταποκρίνεται σε αυτή όπως θα έπρεπε. Η μελέτη δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων – οι οποίες περιλαμβάνουν τη σκέψη, τη μνήμη και τις μαθησιακές μας ικανότητες.

Διαβάστε επίσης: Ισορροπημένη παιδική διατροφή: Ανοίγοντας το κεφάλαιο ιχνοστοιχεία

Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν αυτό συμβαίνει σε νέους και υγιείς ανθρώπους, οπότε συγκέντρωσαν 95 άτομα ηλικίας 20 έως 30 ετών. Για να συμμετάσχουν στη μελέτη έπρεπε να μην έχουν προβλήματα υγείας ή τροφικές αλλεργίες και να τρώνε τακτικά πρωινό.

Παράλληλα, ομάδα εξέτασε τις γνωστικές ικανότητες των νεαρών ενηλίκων. Παρακολούθησε τι έτρωγαν, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρωινού, των απογευματινών σνακ και άλλων σνακ μεταξύ των γευμάτων. Αυτές είναι οι ώρες που οι άνθρωποι συχνά τρώνε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Ποιες εγκεφαλικές λειτουργίες επηρέασε η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι επιδόσεις των συμμετεχόντων που κατανάλωναν πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ειδικά στα ενδιάμεσα σνακ, έπεφταν στα γνωστικά τεστ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα είτε με τη μάθηση, είτε με τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Ένα σημαντικό σημείο που επισημαίνουν οι μελετητές είναι ότι η σχέση αυτή παρέμεινε σταθερή ακόμη και μετά την προσθήκη άλλων παραγόντων στην εξίσωση, όπως πόσες συνολικές θερμίδες έτρωγαν οι συμμετέχοντες κάθε μέρα.

Εν ολίγοις, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences καταλήγει ότι η συνεχής κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως τα ζαχαρούχα σνακ, θα μπορούσε να εμποδίσει τη σκέψη και τη μάθηση, ακόμη και σε νέα και υγιή άτομα.