H τεχνολογία απορροφά και ενίοτε συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Για αυτόν, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, πρέπει πάντα να υπάρχει χρονικό όριο στην ενασχόλησή μας με τον υπολογιστή, το τάμπλετ, το κινητό, τo play station, όσο κι αν αυτό δημιουργεί γκρίνια και εντάσεις από τη μεριά του παιδιού.

Τι είναι ωφέλιμο λοιπόν να κάνουμε;

Για να μην χάνουμε την επαφή μας ως οικογένεια και να ξαναμπούμε σε πρόγραμμα

Για να αντισταθμίσουμε την απόσταση που δημιουργεί ανάμεσά μας η τεχνολογία, προγραμματίζουμε δραστηριότητες που προϋποθέτουν χρόνο, αφοσίωση και επικοινωνία. 2 από αυτές μπορεί να είναι:

  • Η μαγειρική

Οι καθημερινές δραστηριότητες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και ελκυστικές για τα παιδιά.

Η μαγειρική συγκεκριμένα δημιουργεί έναν χώρο για να μιλήσετε με το παιδί σας, να ενισχύσετε τη συναισθηματική οικειότητα και να εξασκήσετε διαφορετικές κοινωνικές δεξιότητες. Σε αυτή την επικοινωνία, το κάθε παιδί μαθαίνει να διαπραγματεύεται, να αιτιολογεί, να ακολουθεί οδηγίες, να εκφράζει τις απόψεις του και να ακούει τα κριτήρια των άλλων. Και όλα αυτά σε ένα παιχνιδιάρικο και ασφαλές περιβάλλον.

  • Οι βόλτες

Είναι σημαντικό να προτρέπουμε τα παιδιά να βγαίνουν έξω δίνοντάς τους κίνητρα.

Από τον κήπο, αν υπάρχει, ή το μπαλκόνι για να φροντίσουν τα λουλούδια έως την παιδική χαρά ή κάποιο κοντινό πάρκο, οι επιλογές είναι πολυάριθμες και προσφέρονται για να μάθετε στο παιδί σας μια σειρά από χρήσιμες δεξιότητες και να το βοηθήσετε να αναπτύσσεται σωστά τόσο σωματικά όσο και ψυχοκοινωνικά.

*Επιπλέον:

Δίνουμε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν. Εάν εσείς ακολουθείτε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, πώς περιμένετε από το παιδί να παρακινηθεί και να κάνει κάτι άλλο; Ομοίως, εάν περνάτε πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή, το κινητό.

Δώστε λοιπόν στο παιδί το καλό παράδειγμα έχοντας και εσείς το μέτρο και εντάσσοντας την άσκηση στη ρουτίνα σας, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν σύντομο περίπατο κάθε μέρα.

Ζητάμε τη βοήθειά τους στις δουλειές

Πάρτε μαζί σας το παιδί στα ψώνια του σπιτιού. Έτσι, όχι μόνο θα μειωθεί ο χρόνος οθόνης αλλά στο μεταξύ μπορείτε να του μεταδώσετε συνήθειες ενός υγιεινού τρόπου ζωής, επιλέγοντας για παράδειγμα μαζί τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα.

Μπορείτε επίσης να του ζητήσετε να κάνει μικρές δουλειές που το αφορούν, όπως το να μαζέψει τα παιχνίδια του.

Ενθαρρύνουμε τις δραστηριότητες

Από μαθήματα κολύμβησης, τένις, χορού μέχρι ζωγραφικής και τραγουδιού υπάρχουν τόσες πολλές δραστηριότητες που μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του παιδιού και να το κρατήσουν μακριά από τις οθόνες. Έτσι, θα αναπτύξει το παιδί και ένα χόμπι, καλλιεργώντας παράλληλα το κρυφό ίσως ταλέντο του τη φετινή χρονιά.