Εάν ως γονείς έχετε φτάσει στο σημείο της εξάντλησης, μια κατάσταση γνωστή και ως γονεϊκή εξουθένωση, δεν είστε οι μόνοι. H ανατροφή των παιδιών είναι ως γνωστόν μια αγχωτική διαδικασία, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Χρειάζεται πολλή δουλειά και, μεταξύ άλλων, αμέριστη υπομονή. Πολλές φορές δε, σημαίνει να αφήνουμε τις δικές μας ανάγκες πίσω, γεγονός που τελικά μπορεί να διαταράξει την καλή μας σχέση με εκείνα.

Πώς μπορούμε τελικά να μην αφήσουμε την εξάντληση να μας κυριεύσει;

Διαβάστε επίσης: Μαμά και μπαμπάς: Πώς θα συμφωνήσετε ως προς την ανατροφή των παιδιών

Για να καταπολεμήσετε την ψυχική και σωματική εξουθένωση

Μειώστε το ψυχικό φορτίο

Αυτή η λίστα υποχρεώσεων που στροβιλίζεται στο κεφάλι σας ονομάζεται ψυχικό φορτίο και είναι ένας σοβαρός παράγοντας εξουθένωσης. Υποχρεώσεις όπως το να προγραμματίσετε την επόμενη επίσκεψη στον παιδίατρο ή το διάβασμα για το σχολείο, μπορεί να φαίνονται αρκετά εύκολες στη διαχείριση, αλλά αθροίζονται σταδιακά και οδηγούν σε έντονη ψυχική κόπωση. Το να τα κάνετε όλα μόνοι είναι φυσικά επιβαρυντικό για την υγεία σας.

Εάν έχετε σύντροφο, ήρθε η ώρα να μοιραστείτε αυτές τις υποχρεώσεις. Εάν όχι, απευθυνθείτε στην οικογένεια και τους φίλους σας για ένα χέρι βοηθείας.

Χτίστε ουσιαστικές σχέσεις

Όταν είμαστε παιδιά, οι γονείς μας, ο παππούς και η γιαγιά μα και άλλοι κοντινοί μας άνθρωποι, είναι εκεί για εμάς. Καθώς μεγαλώνουμε, είμαστε πλέον υπεύθυνοι για τη δημιουργία του δικού μας δικτύου ανθρώπων που βρίσκονται κοντά μας. Η ψυχική μας ευεξία προστατεύεται όταν έχουμε καλλιεργήσει ουσιαστικές σχέσεις στον κοινωνικό μας περίγυρο.

Επικοινωνήστε με άλλους γονείς, μιλήστε μαζί τους, μοιραστείτε τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας. Η σύνδεση με άλλους ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν, μας ανακουφίζει και μας βοηθά σε όλα τα επίπεδα.

Φροντίστε τον ύπνο σας

Ο ύπνος και η ξεκούραση πολλές φορές μοιάζουν πολυτέλεια για έναν γονιό. Ο ύπνος όμως πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας. Κι αυτό γιατί η έλλειψη ύπνου προκαλεί διαταραχές στην ψυχική μας υγεία, καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα προβλήματα. Ο επαρκής ύπνος προετοιμάζει κατάλληλα τον εγκέφαλο και το σώμα μας να διαχειριστεί το άγχος και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση μας.

Φροντίστε τη ρουτίνα του ύπνου σας. Αποφύγετε τις οθόνες και την καφεΐνη το βράδυ και δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό και ήρεμο περιβάλλον στην κρεβατοκάμαρά σας.

Περάστε χρόνο στη φύση

Το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μειώνει το στρες σύμφωνα με τους ειδικούς. Μόλις 10 λεπτά στη φύση αρκούν για να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία και ευεξία. Κι όταν δεν μπορείτε να βγείτε έξω, το να βλέπετε εικόνες με λουλούδια, δέντρα, βουνά και θάλασσες, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από ένα αγχωτικό συμβάν.

Ακολουθήστε μια καλή διατροφή

Άλλος ένας τρόπος αντιμετώπισης του στρες είναι η κατανάλωση υγιεινών τροφών.

Σε μελέτη, οι συμμετέχοντες ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα στρες όταν κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, τα γεύματα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες). Γενικά, οι θρεπτικές τροφές παρέχουν στο σώμα μας την ενέργεια που χρειαζεται σε περιόδους ακραίου στρες.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Ένα ή δύο ποτήρια κρασί μπορεί να φαίνονται ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσετε στο τέλος της ημέρας. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν πως ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει το άγχος.

Αν νιώθετε την ανάγκη να πιείτε ένα ποτό το βράδυ, αντικαταστήστε το από κάποιο άλλο ρόφημα όπως ένα φλιτζάνι τσάι χωρίς καφεΐνη ή ένα μη αλκοολούχο ποτό.

Βάλτε όρια

Ο καθορισμός ορίων είναι απαραίτητος για την προστασία της ψυχικής σας ευεξίας. Εάν έχετε έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας που απαιτεί τη συνεχή προσοχή σας, μπορεί να σας οδηγήσει στο αίσθημα της εξάντλησης.

Βάλτε όρια στα άτομα που τείνουν να τα υπερβαίνουν. Πείτε «όχι» σε υπερβολικά αιτήματα, ώστε να μην φτάσετε στην εξουθένωση.

Γυμναστείτε

Η άθληση επηρεάζει τον εγκέφαλό μας θετικά, προστατεύοντας τη μνήμη και τις δεξιότητες της σκέψης μας. Επιπλέον, τονώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος.

Αν δεν είστε οπαδός της γυμναστικής, επιλέξτε κάτι χαλαρό όπως το περπάτημα ή το κολύμπι.

Η γιόγκα και οποιοδήποτε είδος γυμναστικής εστιάζει στην αρμονία του σώματος, του πνεύματος και του νου, είναι επίσης μια καλή επιλογή για να καταπολεμήσετε την εξάντληση. Γενικότερα, όταν εστιάζουμε την ενέργειά μας σε θετικές σκέψεις, μειώνουμε τα υψηλά επίπεδα εξουθένωσης.

Ρίξτε μια ματιά σε τέτοιου είδους προγράμματα και προχωρήστε στην επιλογή εκείνου που σας ταιριάζει.