Η φράση «είσαι ό,τι τρως» ίσως πρέπει να αλλάξει σε «μεγαλώνεις ανάλογα με το πώς τρως», λένε οι επιστήμονες.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Biology, ερευνητές του Ινστιτούτου Babraham στην Αγγλία διαπίστωσαν ότι οι τροφές που τρώμε, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, μπορούν να καθορίσουν την υγεία μας καθώς γερνάμε, αμφισβητώντας την αντίληψη ότι η γήρανση συνδέεται με την αναπόφευκτη κακή υγεία.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Και επειδή τα παιδιά από μικρή ηλικία υιοθετούν συνήθειες που τα ακολουθούν μια ζωή, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας θα εξελιχθεί σε έναν υγιή ενήλικα.

Διαβάστε επίσης: Δίαιτα MIND: Για καλύτερη συγκέντρωση των μαθητών

Προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο British Columbia Okanagan δείχνει ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες των παιδιών, που καθιερώνονται μέχρι και στα φοιτητικά τους χρόνια, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας χρόνια ή και δεκαετίες αργότερα – όπως η παχυσαρκία, οι αναπνευστικές ασθένειες και η κατάθλιψη.

Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς γνωρίζουμε ήδη ότι η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα, από το βάρος και το δέρμα μας μέχρι τη διάθεσή μας και τον ύπνο μας.

Ωστόσο, όπως με όλες τις καλές συνήθειες, έτσι και στην περίπτωση της διατροφής, το παιδί πρέπει να αντλεί ευχαρίστηση από αυτή προκειμένου να την εντάξει στην καθημερινότητά του.

Τι μπορείτε να κάνετε ως, όμως, εσείς ως γονείς προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να αγαπήσει την υγιεινή διατροφή;

Μην αποκλείετε εντελώς τις αγαπημένες τους λιχουδιές

Όταν απογερεύετε στο παιδί να φάει ένα κομμάτι κέικ, για παράδειγμα, μία στο τόσο, καλλιεργείτε ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό.

Εστιάστε στο να τρώτε κυρίως υγιεινά τρόφιμα που τροφοδοτούν τον οργανισμό σας με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αφήστε χώρο για μερικές λιχουδιές που προσφέρουν ικανοποίηση.

Η συνέπεια είναι πιο σημαντική από την «τελειότητα».

Κάντε το μαγείρεμα και την ώρα του φαγητού οικογενειακή υπόθεση

Τα παιδιά λατρεύουν να συμμετέχουν και έτσι, επιτρέποντας στο παιδί σας να βοηθήσει στη διαδικασία προετοιμασίας γευμάτων θα τους δώσει μια αίσθηση ικανοποίησης όταν το γεύμα ή το δείπνο θα είναι έτοιμο.

Επιπλέον, θα ανυπομονούν να δοκιμάσουν όλα όσα έχουν επιμεληθεί, γεγονός που θα σας γλιτώσει από την προσπάθεια να το πείσετε έστω να δοκιμάσει.

Ακόμα περισσότερο, επιτρέψτε στο παιδί να συμμετέχει στα ψώνια για το γεύμα σας. Εξηγήστε τις διαφορές και τη διατροφική αξία σε διαφορετικά τρόφιμα και γιατί τα επιλέγετε.

Οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής μπορεί να καθιστούν δύσκολο το να συγκεντρώνεστε κάθε ημέρα όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι, αλλά οι έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία και το βάρος όχι μόνο του παιδιού, αλλά και των ενηλίκων.

Επομένως, προσπαθήστε να καθιερώσετε αυτή τη συνήθεια – ίσως όχι κάθε ημέρα, αλλά έστω τα Σαββατοκύριακα ή μόνο για ένα γεύμα μέσα στην ημέρα.