Υπάρχει πληθώρα ερευνών σχετικά με το τι κάνει ένα παιδί να είναι πιο ανθεκτικό από τους συνομηλίκους του, όπως η παρουσία τουλάχιστον ενός σταθερού φροντιστή ή η εκμάθηση στρατηγικών αντιμετώπισης του στρες.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η δημιουργικότητα μπορεί, επίσης, να βοηθήσει.

Τεχνικές που βοηθούν το παιδί να δει τα πράγματα από άλλη οπτική, η σκέψη «τι θα γινόταν αν» και η αιτιώδης σκέψη, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες στην πραγματική ζωή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Creativity.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς το βοηθάμε να αναπτύξει τις κλίσεις του;

«Η δημιουργικότητα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν ένα εναλλακτικό σχέδιο όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουν», εξηγεί ο Άνγκους Φλέτσερ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Αγγλικών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η δημιουργικότητα δεν βρίσκεται στα γονίδια. Είναι μια διαρκής προσπάθεια για βελτίωση, εύρεση εναλλακτικής και μια άρνηση συμβιβασμού με την αποτυχία.

Τα δημιουργικά παιδιά συνήθως έχουν εσωτερικά κίνητρα και ανοιχτούς ορίζοντες.

Όταν τα παιδιά μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνα τους είναι σε θέση να…

  • Αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στην καθημερινή ζωή
  • Τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους
  • Λαμβάνουν αποτελεσματικές αποφάσεις
  • Αποκτήσουν άλλες ικανότητες, όπως κριτική σκέψη και ομαδικότητα
  • Οξύνουν τη σκέψη τους
  • Σκέφτονται… «έξω από το κουτί»
  • Γίνουν πιο ανεξάρτητα

Προσοχή

Μερικές φορές μπορεί να βοηθάμε το παιδί σε πράγματα που δεν χρειάζεται.

Προτού σπεύσουμε να δώσουμε βοήθεια στο μικρό μας, εξετάζουμε την πιθανότητα το παιδί να μπορεί να λύσει μόνο του το παζλ ή να είναι σε θέση να φορέσει μόνο του την μπλούζα του.

Όταν προσφέρουμε υπερβολική βοήθεια στο παιδί, σαμποτάρουμε την ικανότητά του να γίνει ανεξάρτητο και την αυτοπεποίθησή του.

Αν και είναι δύσκολο να παρακολουθείτε τα παιδιά σας να παλεύουν με ένα πρόβλημα, μη βιαστείτε να τους δώσετε την απάντηση.

Αντίθετα, δώστε τους συμβουλές για να τα βοηθήσετε να λύσουν το πρόβλημα μόνα τους.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να μάθουν να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις.