Υλικά

500-600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια

25 γρ. μαγιά νωπή

100 γρ. νερό, χλιαρό

1 κ.γ. αλάτι

80 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

80 γρ. βούτυρο

60 γρ. γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο

2 αυγά

100 γρ. μαύρες σταφίδες

50 γρ. σουσάμι

1 αυγό χτυπημένο, για το άλειμμα

 

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με 2 κουταλιές από το αλεύρι.

Αφήνουμε το μίγμα για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη.

Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.

Σταματάμε το μίξερ, βγάζουμε το φτερό και βάζουμε τον γάντζο.

Αρχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα προσθέτοντας λίγο λίγο το μισό αλεύρι και το αλάτι.

Προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς και συνεχίζουμε με λίγο λίγο αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη μαλακή και ελαστική που θα ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα βαθύ σκεύος και σκεπάζω με μια πετσέτα.

Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε καλά.

Κόβουμε σε κομμάτια των 120 γρ. και πλάθουμε σε κορδόνια μήκους 20-25 εκ.

Ενώνουμε τις άκρες και βάζουμε τα κουλούρια σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν.

Προσθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Αλείφουμε τα κουλούρια με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε τα κουλούρια για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.