Τα μωρά κλαίνε για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Γνωρίζοντας τους λόγους για τους οποίους το μωρό μας κλαίει, είμαστε σε θέση να το παρηγορήσουμε κατάλληλα.

Ωστόσο, το κλάμα είναι απολύτως φυσιολογικό αφού είναι ένας από τους τρόπους να επικοινωνούν τα μωρά μαζί μας.

Πριν μάθουν τα παιδιά να μιλούν και να αρθρώνουν λέξεις, το κλάμα είναι το μοναδικό μέσο φωνητικής επικοινωνίας που μπορούν να αξιοποιήσουν.

Διαβάστε επίσης: Ήσυχο μωρό… Γίνεται;

Τους επιτρέπει να εκφράσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους και έτσι μας ενημερώνουν για το πότε είναι στεναχωρημένα ή για το αν κάτι τα ενοχλεί.

Πολλές φορές τα μωρά κλαίνε για λόγους που δεν έχουν σχέση με την πείνα, την βρεγμένη πάνα ή τον πόνο. Το κλάμα τους είναι απρόσμενο και απρόβλεπτο

Η πλήξη και η μοναξιά μπορούν να κάνουν ένα μωρό να αισθάνεται το ίδιο άσχημα, όσο και η πείνα ή οι πόνοι.

Μπορεί απλώς να κλαίει επειδή χρειάζεται την προσοχή της μαμάς και του μπαμπά.

Το μωρό σας μπορεί να θέλει να παίξετε μαζί του για λίγο ή να το σηκώσετε και να το πάτε μια βόλτα.

Ψεύτικο κλάμα

Μια ιαπωνική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Sacred Heart στο Τόκιο, φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί στερημένοι από ύπνο γονείς υποψιάζονται κατά καιρούς: Τα μωρά προσποιούνται συχνά το κλάμα, προκειμένου να «πάρουν» αυτό που θέλουν.

«Τα μωρά τα οποία υιοθετούν την τεχνική του ψεύτικου κλάματος, τη χρησιμοποιούν καθημερινά για την επιτυχή επικοινωνία τους με τους γονείς και τα άτομα που τα φροντίζουν. Το ψεύτικο κλάμα θα μπορούσε να βελτιώσει τις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς το μωρό είναι σε θέση αν εξωτερικεύει τα συναισθήματά του με τον τρόπο αυτό», λένε οι ψυχολόγοι.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, μετά από κάθε κλάμα, τα μωρά αποκτούν και πάλι σταδιακά το χαμόγελό τους, καθώς έρχονται σε φυσική επαφή με τους γονείς τους.

Μάλιστα, γ μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα δίδυμα προσποιούνται ότι κλαίνε συχνότερα από τα υπόλοιπα μωρά σε μια ανταγωνιστική προσπάθεια να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των γονιών τους έναντι του συνομήλικου αδελφού τους.