Αυτήν την περίοδο που ανοίγουν τα σχολεία και καραδοκούν οι εποχιακές ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, τα παιδιά χρειάζονται ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα καλά νέα είναι ότι ερευνητές από το Ινστιτούτο Francis Crick βρήκαν ότι μόρια σε ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το kale, το κουνουπίδι και το λάχανο μπορούν να μας προστατεύσουν από λοιμώξεις, εμποδίζοντας τη ρύπανση, τους ιούς και τα βακτήρια να εισέρχονται στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, είναι καλή στρατηγική να συνεχίσετε να τρώτε σταυρανθή λαχανικά, ακόμη και αν κολλήσουμε, για γρηγορότερη ανάρρωση.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Η «αλφαβήτα» της διατροφής τους

Ερευνητές του Παιδιατρικού Κέντρου Johns Hopkins αναφέρουν σε προηγούμενη μελέτη ότι μια φυτική χημική ουσία στα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να αποτελέσει ισχυρό «όπλο» ενάντια και στον SARS-CoV-2 ή άλλους κορωνοϊούς.

Άλλες τροφές για γερό ανοσοποιητικό

Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού παίζουν -μεταξύ άλλων- τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες ουσίες των τροφών που είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες που συνδέονται με αυτά.

Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται από αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων.

Τα βασικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι:

  • Βιταµίνη C (εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, πιπεριές, σπανάκι, μπρόκολο, ντομάτες)
  • Σίδηρος (συκώτι, κρέας, αυγά, θαλασσινά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί)
  • Βιταµίνη Α (γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, αυγό, συκώτι, καρότα, γλυκοπατάτες)
  • Βιταµίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ (γάλα, κρέας, συκώτι, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, φρούτα με κίτρινο χρώμα)
  • Βιταµίνη Ε (ελαιόλαδο, θαλασσινά, βρώμη, αμύγδαλα, φουντούκια)
  • Μαγνήσιο (δημητριακά ολικής άλεσης, σουσάμι, ξηρούς καρπούς, όσπρια, γαλακτοκομικά, τόνος)
  • Σελήνιο (κρέατα, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης)
  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (φυτικά έλαια, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς)
  • Ψευδάργυρος (θαλασσινά, ψάρια, αυγά και κρέας)