Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας και συμμετέχοντας σε αθλητικές ομάδες έχουν καλύτερες δεξιότητες σκέψης από εκείνα που επικεντρώνονται σε άλλες δραστηριότητες, όπως τα βιντεοπαιχνίδια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας μελέτησαν επί δύο χρόνια 504 παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών και παρατήρησαν ότι τα καλύτερα αποτελέσματα προέκυψαν όταν συνδύαζαν την άθληση και την ανάγνωση με μια υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε επίσης: Παιδί και εξωσχολικές δραστηριότητες: Κάνοντας τις σωστές επιλογές

Επιπλέον, τα παιδιά που αθλούνται έχουν συχνά υψηλότερη αυτοεκτίμηση και χαμηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης από τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Tα αθλήματα βοηθούν το παιδί να αναπτύξει σώμα και νου

Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, τα ομαδικά αθλήματα έχουν μια πληθώρα αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων για τα παιδιά.

Αυτές περιλαμβάνουν τη διδασκαλία κινητικών δεξιοτήτων, όπως ο συντονισμός χεριού-ματιού ή το χτύπημα μιας μπάλας, κοινωνικές δεξιότητες μέσω της αλληλεπίδρασης με συνομηλίκους και δεξιότητες επικοινωνίας που είναι απαραίτητες για την εξάσκηση της ομαδικής εργασίας.

Oι ειδικοί συστήνουν τα ομαδικά σπορ, επειδή ενθαρρύνουν το παιδί να ενταχθεί σε μία ομάδα (ένα ευρύτερο σύνολο από αυτό της οικογένειας), να μάθει να τηρεί τους κώδικες και τους κανόνες της, να συμμετέχει στην επιτυχία, αλλά και την αποτυχία της.

Εκτός από τα αναπτυξιακά οφέλη, τα οργανωμένα αθλήματα διδάσκουν επίσης στα παιδιά πώς να είναι καλοί ηγέτες και οπαδοί, τα βοηθά να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τόσο τη νίκη όσο και την ήττα και τα διδάσκει για τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και την επιμονή.

Tο κυριότερο είναι ότι μαθαίνει τα όριά του και, ερχόμενο σε επαφή με τα άλλα παιδιά, ανακαλύπτει το ομαδικό παιχνίδι και την άμιλλα.

Ένα παιδί που αγαπά τον αθλητισμό θα αφιερώσει ώρες εξασκώντας και τελειοποιώντας την τεχνική του προκειμένου να γίνεται καλύτερο με κάθε παιχνίδι.

Αυτό το επίπεδο αφοσίωσης και εργασιακής ηθικής είναι ένα σπουδαίο μάθημα ζωής που θα βοηθήσει τα παιδιά να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην ενήλικη ζωή.