Οι γονείς που είχαν υψηλό βάρος γέννησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μεγάλα μωρά, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Νορβηγία.

Σε μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Paediatric and Perinatal Epidemiology, οι ερευνητές συνδέουν το βάρος γέννησης των γονέων με αυτό των παιδιών τους.

Πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό τη μαμά;

Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συνέπειες για την υγεία της εγκύου ακόμη και χωρίς να έχει παρουσιάσει διαβήτη κύησης όταν έχει γεννήσει ένα βρέφος μεγαλύτερου μεγέθους.

Διαβάστε επίσης: Βρέφος: Πώς το μητρικό γάλα ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του

Συγκεκριμένα, προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics & Gynecology διαπίστωσε ότι οι γυναίκες – χωρίς διαβήτη κύησης – που γέννησαν μεγαλόσωμα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, 10-14 χρόνια μετά τον τοκετό, συγκριτικά με όσες γέννησαν μωρά εντός του φυσιολογικού εύρους βάρους.

Ορισμένοι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «μεγάλο» το μωρό όταν ζυγίζει πάνω από 4 κιλά κατά τη γέννηση και άλλοι όταν ζυγίζει πάνω από 4,5 κιλά.

Μεταξύ των γυναικών με διαβήτη κύησης, οι ερευνητές έχουν βρει μια σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ σακχάρου στο αίμα και του βάρος μωρού.

Αυτό σημαίνει ότι όσο υψηλότερη είναι η τιμή σακχάρου στο αίμα σας, τόσο το πιθανότερο να έχετε ένα μωρό που είναι μεγάλο σε βάρος για την ηλικία κυήσεως του.

Ωστόσο, οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία για τον διαβήτη κύησης μειώνουν τις πιθανότητές τους να έχουν ένα μεγάλο μωρό κατά 50%.

Πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό το παιδί;

Επιπλέον, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Zhejiang της Κίνας προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται με βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιολογικό κίνδυνο για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στο European Heart Journal συνδέουν το μεγάλο βάρος γέννησης με τον αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής αργότερα στη ζωή.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες με βάρος γέννησης περίπου 482 γραμμάρια πάνω από τον μέσο όρο (3.397 γραμμάρια) είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή του καρδιακού ρυθμού.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την πιο συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, επηρεάζοντας περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εξαιτίας αυτού διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.