Πόσα μικρόβια υπάρχουν στο σχολείο; Ένα θρανίο φιλοξενεί περίπου 20.000 μικρόβια, κάντε τα μαθηματικά….

Και αν αναλογιστούμε τις δραστηριότητες των παιδιών εκτός της αίθουσας διδασκαλίας, σε ολόκληρο το σχολικό περιβάλλον, τότε πραγματικά χάνουμε το μέτρημα.

Οι ψύκτες νερού, οι χώροι εστίασης, οι υπολογιστές και όλα τα σχολικά ήδη που μοιράζονται τα παιδιά συγκεντρώνουν αμέτρητα μικρόβια που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Διαβάστε επίσης: Back to school: Προετοιμαζόμαστε ψυχικά και σωματικά για τη νέα σχολική χρονιά

Δεν είναι τυχαίο που οι μαθητές αρρωσταίνουν 6 με 10 φορές το χρόνο, κατά μέσο όρο.

Σκεφτείτε πόσο γρήγορη είναι η μετάδοση ιώσεων, γρίπης, και άλλων ασθενειών, σε ένα χώρο όπου τα παιδιά περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους, ανταλλάσσουν συνεχώς αντικείμενα και ξεχνούν να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Η σημασία της υγιεινής

Ήδη από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν περίπου τον τρόπο που μεταδίδονται οι ασθένειες και τον λόγο για τον οποίο είναι τόσο σημαντική η προσωπική τους υγιεινή.

Για να το βοηθήσετε να καταλάβει, μπορείτε να παρομοιάσετε τους μικροοργανισμούς με μικροσκοπικά έντομα.

Άλλος ένας τρόπος να του εξηγήσετε, ενώ παράλληλα διασκεδάζει, είναι απλώνοντας στα χέρια του λίγη χρυσόσκονη.

Έτσι, θα έχει την ευκαιρία να δει μόνο του πόσο εύκολα μπορεί να μεταφερθεί ένα βακτήριο ή ένας ιός σε όλες τις επιφάνειες ενός χώρου, και από εκεί στους ανθρώπους γύρω του.

Επιπλέον, αν εμπλέξετε το παιδί από νωρίς στις δουλειές του σπιτιού, αυξάνετε τις πιθανότητες να ασχοληθεί και με την καθαριότητα των χώρων στους οποίους δεν έχετε πρόσβαση.

Ζητήστε του να καθαρίσει καλά την επιφάνεια του θρανίου και της καρέκλας του, αλλά και το εσωτερικό από το ντουλαπάκι του, σε περίπτωση που υπάρχουν στο σχολείο που πηγαίνει, για να βεβαιωθείτε ότι οι επιφάνειες που ακουμπά να είναι καθαρές.

Θυμίστε του, επίσης, να πλένει καλά τα χεράκια του όσο συχνότερα μπορεί, τραγουδώντας από μέσα του το αγαπημένο του τραγουδάκι.