Πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες και ταυτόχρονα φτωχά σε θερμίδες, τόσο τα μήλα όσο και τα αχλάδια είναι δύο φρούτα που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του παιδιού αυτό το φθινόπωρο.

Μήλο

Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των παιδικών ιώσεων.

Τα παιδιά που είναι σε μια διαδικασία μάθησης και χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Το μήλο είναι η καλύτερη επιλογή για αυτή τη δουλειά, σε σχέση με άλλα φρούτου ή χυμούς.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Τα SOS θρεπτικά συστατικά για εκείνο

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, 2-4 μήλα ημερησίως προφυλάσσουν από τις κυτταρικές βλάβες και βοηθούν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου.

Αχλάδι

Το αχλάδι είναι ιδιαίτερα εύπεπτο τρόφιμο και για αυτό το λόγο είναι από τις πρώτες τροφές που συστήνουμε να καταναλώνουν τα βρέφη, σε συνδυασμό με τη χαμηλή οξύτητα του και επειδή συνήθως δεν προκαλεί αλλεργίες

Επιπλέον, ενισχύει το νευρικό σύστημα των βρεφών, λόγω του φολικού οξέως που περιέχει.

Έχει άφθονη φυσική φρουκτόζη και μπορεί να δώσει μια γρήγορη ενεργειακή ώθηση στο παιδί όταν νιώθει κουρασμένο.

Μάλιστα, το να ξεκινήσει την ημέρα του με ένα αχλάδι, μπορεί να το βοηθήσει να καταπολεμήσει την υπνηλία και τη ζάλη.

Μαρμελάδα μήλο-αχλάδι

Για 5 βάζα των 375 γρ. θα χρειαστείτε 600 γρ. μήλα, 600 γρ. αχλάδια κρυστάλλια, 600 γρ. ζάχαρη, χυμό από 2 και ½ λεμόνια, καθώς και 2 ξυλαράκια κανέλα. Αν δεν αρέσει στα μικρά σας η κανέλα, αντικαταστήστε τη με λίγη φυσική βανίλια.

Καθαρίστε τα αχλάδια και τα μήλα, βγάλτε τα κουκούτσια τους και κόψτε τα σε μεγάλα κομμάτια. Για να μη μαυρίσουν όσο τα καθαρίζετε, βάλτε τα κάτω από τη βρύση σε τρεχούμενο κρύο νερό.

Βάλτε τα κομμάτια των φρούτων στο μεγάλο μπολ, ρίξτε τους το χυμό λεμονιού, ανακατέψτε τα για να πάει παντού ο χυμός, αν θέλετε ρίξτε και την κανέλα ή τη βανίλια και αφήστε τα για ένα βράδυ στην ψύξη.

Την επομένη, ρίξτε στη μεγάλη κατσαρόλα μία κούπα νερό και τη ζάχαρη και βάλτε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Αφού πάρει βράση το σιρόπι, κατεβάστε το από τη φωτιά.

Προσθέστε το περιεχόμενο του μπολ, μέχρι να πάρει βράση. Ξαφρίστε τη μαρμελάδα και αφήστε τη για 10-15 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.

Βεβαιωθείτε ότι τα φρούτα καλύπτονται από το σιρόπι.

Αδειάστε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και αφήστε τη να κρυώσει, πριν κλείσετε τα καπάκια και φυλάξτε τη.