Γιατί το μωρό μου κλαίει και σφίγγει τις γροθιές του; Επειδή θέλει αγκαλιά, θέλει άλλαγμα, είναι κουρασμένο, άρρωστο, πονάει… Ή απλά είναι θυμωμένο!

Αν οι ανάγκες του μωρού σας είναι καλυμμένες αλλά συνεχίζει να γκρινιάζει ίσως να χρειάζεται να «εκτονώσει» την ένταση από μέσα του.

Ο θυμός ανήκει στα βασικά συναισθήματα με τα οποία γεννιόμαστε οπότε είναι φυσιολογικό το μικρό σας να κλαίει από θυμό επειδή ξυπνάει και πεινάει.

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Γίνεται να κλαίει χωρίς λόγο;

Και είναι λογικό. Προσπαθούν να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν όλα όσα θέλουν. Κι εσείς δεν θα νιώθατε εκνευρισμό;

Επιπλέον, τα μωρά συναισθάνονται πότε κάποιος εκνευρίζεται ή βρίσκεται σε ένταση όταν εκείνο κλαίει, ενώ το ίδιο έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να ηρεμήσει με κάποιον που είναι ήρεμος κοντά του και όχι το αντίθετο.

Πώς να ηρεμήσετε ένα θυμωμένο μωρό

Κοιμηθείτε κοντά του. Το να ξυπνά και να βρίσκεται μόνο του στο σκοτάδι μπορεί να είναι τρομακτικό για το μωρό σας. Το να νιώθει την παρουσία σας, βοηθά το μωρό σας να ξανακοιμηθεί μετά από ένα απότομο ξύπνημα.

Πάρτε το αγκαλιά. Κρατώντας και κουνώντας ακόμα το μωρό μπορείτε να το βοηθήσετε να χαλαρώσει, καθώς αυτή η κίνηση έχει μια ηρεμιστική επίδραση τόσο για εκείνο όσο και για εσάς, καθώς μειώνει τον καρδιακό του ρυθμό και χαλαρώνει τους μυς του.

Βάλτε λίγη ήπια και χαλαρωτική μουσική σε χαμηλή ένταση για να του αποσπάσετε την προσοχή από το κλάμα. Μερικές φορές η σιωπή είναι τόσο ενοχλητική όσο ο θόρυβος για ένα νεογέννητο.

Εάν η μουσική δεν λειτουργεί, δοκιμάστε ένα νανούρισμα. Η φωνή της μαμάς που συνοδεύεται από ρυθμό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα του μωρού, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό του και χαλαρώνοντάς το.

Φυσικά, εάν το μωρό σας ξυπνά πολύ συχνά τις νύχτες με κλάματα, ενώ έχετε δοκιμάσει τα πάντα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για σωστή καθοδήγηση.