Μέχρι το 1990 η βασική τεχνολογία φωτογραφικών μηχανών ήταν αναλογική με τη χρήση φιλμ. Το φιλμ ήταν αναλογικό μέσο που είχε τις δικές του διαφορετικές εκδοχές. Ένα θέμα με το φιλμ είναι ότι χρειάζεται εμφάνιση και αυτό δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να κάνει ο καθένας. Πριν να δεις λοιπόν εσύ τις εικόνες σου τις είχε δει ο  τεχνικός που τις εμφάνιζε. Αν ήθελες να έχεις αμέσως φωτογραφία ή δεν ήθελες να μοιραστείς προσωπικές στιγμές με κάποιον άγνωστο η μόνη λύση ήταν οι instant cameras  της Polaroid.

Φωτογραφίες σε τετράγωνο σχήμα που εμφανιζόντουσαν λίγα λεπτά μετά την λήψη τους και λόγω των ειδικών χημικών είχαν ξεχωριστά χρώματα από τις απλές φωτογραφίες. Ναι αυτή η τετράγωνη αισθητική και η αμεσότητα ενέπνευσε πολλά χρόνια μετά τους δημιουργούς του Instagram. Οι φωτογραφικές μηχανές έγιναν ψηφιακές αλλά η retro αισθητική των instant cameras δεν χάθηκε. Ενώ κυριαρχεί η ψηφιακή φωτογραφία οι Instant cameras έχουν επιστρέψει σαν μια retro αισθητική και τεχνολογία. Αν αναρωτιέσαι γιατί, σου έχουμε την απάντηση! Πέντε λόγοι που μας κάνουν να αγαπάμε τις instant cameras.

1. Κάθε Φωτογραφία είναι Μοναδική

Η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη φωτογραφίες. Με το smartphone στο χέρι φωτογραφίζουμε στιγμές και τις ανεβάζουμε ή στέλνουμε άμεσα στους αγαπημένους μας. Με μια instant camera οι στιγμές μετατρέπονται σε ένα πραγματικό αντικείμενο που είναι μοναδικό. Μια εικόνα που γίνεται έτσι ένα αληθινό μοναδικό αναμνηστικό. Υπάρχει μια απίστευτη διαφορά στην εικόνα που βλέπεις σε μια οθόνη και σε αυτή που είναι ένα φυσικό αντικείμενο!

2. Σε βοηθάει να Ζεις στο Τώρα

Το να είσαι παρών στις στιγμές σου, το να ζεις στο τώρα ή στα αγγλικά mindfulness είναι βασική προϋπόθεση για το ευ ζην. Οι αναλογικές τεχνικές βοηθάνε στο να πετυχαίνεις αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση της πλήρης παρουσίας στην στιγμή. Η διαδικασία της επιλογής της στιγμής και του κάδρου σε κάνουν να βιώσεις το σύνολο της στιγμής. Συνολικά η αναλογική διαδικασία του φορτώματος της μηχανής και του κοιτάγματος μέσα από το σκόπευτρο με στόχο το ένα κλικ θα σε κάνουν να ζήσεις την λήψη της φωτογραφίας διαφορετικά. Για αυτό και κάθε αναλογική φωτογραφία έχει άλλη βαρύτητα σαν ανάμνηση. Αυτό μεγεθύνεται από την άμεση εμφάνιση της αναλογικής εικόνας. Επιπλέον αυτή η νέα σχέση με την φωτογραφία σταδιακά θα σε κάνει καλύτερο φωτογράφο.

3. Είναι Στιλάτες και Εύχρηστες

Οι instant cameras βγαίνουν σε διάφορα σχέδια, χρώματα και μεγέθη. Επίσης έχουν διάφορα αξεσουάρ όπως θήκες εξίσου στιλάτα. Σίγουρα μπορείς να βρεις μια instant που να ταιριάζει σε σένα με το φιλμ που σε εκφράζει καλύτερα για να καταγράφεις τις στιγμές σου. Πέρα από το στυλ είναι και ιδιαίτερα εύχρηστες. Υπάρχουν πολλές instant που προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες για πειραματισμό όπως διπλή έκθεση αλλά βασικά είναι κάμερες τύπου point and shoot. Δεν θα χάνεις χρόνο σε πολλές ρυθμίσεις, επίσης οι περισσότερες είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι έτοιμες για δράση και να μην χάνεις χρόνο όταν έχεις βρει τι θες να αποθανατίσεις.

4.Ενισχύουν την Δημιουργικότητα σου

Η διαφορετική σκόπευση της αναλογικής μηχανής σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό λήψεων σε φιλμ θα σε κάνουν να σκέφτεσαι πιο δημιουργικά για τις λήψεις σου.

Είτε διαλέξεις instant camera με επιπλέον ρυθμίσεις είτε όχι, η παρουσία σου στη στιγμή και η σκέψη για το κάδρο σου θα σε μετατρέψουν σε καλύτερο φωτογράφο. Αν συμπληρώσεις σε αυτό τις δυνατότητες για διπλοέκθεση οι φωτογραφίες σου θα είναι μικρά έργα τέχνης.

5. Ξανακανουν την Φωτογραφία Διασκέδαση

Σαν επίλογο οι instant cameras ξαναφέρνουν όλη την απόλαυση στη φωτογραφία. Συνδυάζουν την ευκολία χρήσης με τον πειραματισμό. Την παρουσία στην στιγμή με την μικρή καθυστέρηση απόλαυσης μέχρι να εμφανιστεί η εικόνα σου. Δημιουργούν μοναδικά αντικείμενα για να κρατήσεις ή να δωρίσεις στους αγαπημένους σου. Με δύο λόγια κάνουν την φωτογραφία απόλαυση!