Η ομιλία, το τραγούδι, τα παιχνίδια ήχων και λέξεων, το διάβασμα, το γράψιμο και η ζωγραφική είναι σπουδαίοι τρόποι για να συνδυάσετε τη διασκέδαση με την ανάπτυξη του παιδιού.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ακόμη καθημερινές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το παιδί στο σπίτι μετά το σχολείο, για να μη βάλετε φρένο ούτε στη μάθηση, ούτε στο παιχνίδι:

Γράψτε και «ανεβάστε» το δικό σας θεατρικό έργο

Επιλέξτε το αγαπημένο παραμύθι των παιδιών, μοιράστε τους ρόλους μεταξύ σας και, αν είναι δυνατόν, κανονίστε εκείνη την ημέρα να έχετε κοινό – έστω τον παππού και την γιαγιά – και φτιάξτε την δική σας θεατρική παράσταση.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Αυτό το παιδικό παιχνίδι είναι η καλύτερη άσκηση

Μπορείτε με αυτό να ασχολείστε όλη την εβδομάδα και να το προετοιμάζετε, να βρίσκετε κοστούμια (από τα παλιά σας ρούχα), να φτιάξετε αυτοσχέδια αντικείμενα και σκηνικό. Α

Αν έχετε ακόμα περισσότερο χρόνο μπορείτε αυτό να το κάνετε και σαν κουκλοθέατρο, φτιάχνοντας κούκλες από κάλτσες.

Το θέατρο ενθαρρύνει τα παιδιά να παίξουν ρόλους και τους επιτρέπει να εξερευνήσουν σενάρια πραγματικής ζωής μέσα στην ασφάλεια της φαντασίας τους, γεγονός που βοηθάει φυσικά τα παιδιά με την κοινωνικοποίηση. 

Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο, προτρέψτε το να κάνει τον συγγραφέα και να γράψει τη δική του ιστορία. Αυτό θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εξασκηθεί στις δομές προτάσεων, στην ορθογραφία και στη γραμματική.

Παίξτε επιτραπέζια

Η αναγνώριση των γραμμάτων, των αριθμών και των χρωμάτων, η καταμέτρηση, η ομαδοποίηση, η επιδεξιότητα, η σύνθετη σκέψη και η όξυνση των αντανακλαστικών αποτελούν μερικές από τις δεξιότητες που μπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν, παίζοντας επιτραπέζια μαζί σας.

Επιπλέον, τα επιτραπέζια διέπονται από κανόνες, βοηθώντας τα παιδιά να πλοηγηθούν σε ένα σύνθετο και περίπλοκο περιβάλλον, όπως είναι το πραγματικό.

Ακολουθώντας τους κανόνες του παιχνιδιού, μαθαίνουν να μένουν εντός των πραγματικών ορίων, εξερευνώντας με ασφάλεια και μερική αυτονομία τον κόσμο όπου μεγαλώνουν.

Φτιάξτε ένα παζλ

Το παζλ είναι ένα σημαντικό εργαλείο μάθησης για τα μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να εξασκήσουν πολλές δεξιότητες και να αποκομίσουν γνωστικά οφέλη.

Ακόμη και το πιο απλό παζλ θέτει έναν στόχο που πρέπει να επιτευχθεί. Τα παιδιά θα πρέπει να σκεφτούν και να αναπτύξουν στρατηγικές για το πώς να ενεργήσουν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αυτή η διαδικασία βασίζεται στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η οποία θα τους φανεί εξαιρετικά σημαντική στο σχολείο και στη ζωή τους μεγαλώνοντας.