Είστε στο σούπερ-μάρκετ και το τετράχρονο παιδί σας αρχίζει να ουρλιάζει επειδή θέλει να του αγοράσετε ένα γλυκό. Εσείς είστε εξαντλημένοι και ντρέπεστε οπότε υποκύπτετε στις απαιτήσεις του.

Σας ακούγεται οικείο αυτό το σενάριο

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτού του είδους η διαχείριση – όταν γίνεται ρουτίνα – συνδέεται με χαμηλό αυτοέλεγχο, κοινωνικό άγχος και λιγότερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Διαβάστε επίσης: 6 δεξιότητες ζωής, απαραίτητες για κάθε παιδί

Επιπλέον, αυτά τα παιδιά, μεγαλώνοντας, μπορεί να δυσκολεύονται με τη συναισθηματική αυτορρύθμιση και την επίλυση προβλημάτων.

Πώς θα καταλάβω αν κακομαθαίνω το παιδί μου;

Μερικές φορές, ως γονείς, δεν συνειδητοποιούμε ότι δίνοντάς στα παιδιά μας πάρα πολλά πράγματα τα κακομαθαίνουμε.

Αλλά, ενώ θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας το καλύτερο απ’ όλα, πρέπει επίσης να καταλάβουμε πού να τραβήξουμε τη γραμμή.

Αν απαντήσετε «ναι» σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω ερωτήσεις, είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να κακομαθαίνετε το παιδί σας.

Ίσως είναι ώρα να επιβάλλετε νέους  κανόνες στο σπίτι,, για να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας θα γίνει ένας υγιής, ανεξάρτητος και υπεύθυνος ενήλικας.

Αυτό το τεστ, που σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε οικογένεια για παιδιά όλων των ηλικιών.

1. Εμποδίζουν οι ενέργειές μου το παιδί μου να μάθει δεξιότητες που υποστηρίζουν την ανάπτυξή του;

Αυτή η ερώτηση αφορά την ικανότητα του παιδιού σας να επιτύχει τα αναπτυξιακά ορόσημα που αρμόζουν στην ηλικία του.

Όταν, δηλαδή, κάνετε πράγματα για τα παιδιά σας που είναι σε θέση να κάνουν μόνα τους, όπως το να τακτοποιείτε το δωμάτιό τους ή να δένετε τα παπούτσια τους.

2. Διαθέτω δυσανάλογα μεγάλο μέρος των οικογενειακών πόρων στο παιδί;

Αν δίνετε περισσότερα χρήματα, χώρο, χρόνο, ενέργεια ή προσοχή σε ένα παιδί από ό,τι απαιτεί μια κατάσταση, αυτό μπορεί να επιβαρύνει την οικογένεια.

3. Οι επιλογές που κάνω ωφελούν εμένα περισσότερο από το παιδί;

Μήπως, τελικά, ενδίδετε απλά για να αποφύγετε ένα πιθανό ξέσπασμα και τον πονοκέφαλο που μπορεί να ακολουθήσει;

Αυτό μπορεί να εξασφαλίζει για λίγο την ηρεμία σας, αλλά μακροπρόθεσμα δεν εξυπηρετεί ένα παιδί που θέλει να γίνεται πάντα το δικό του, καθώς δεν τo προετοιμάζουμε αποτελεσματικά για τον πραγματικό κόσμο και για την ανάπτυξη υγιών σχέσεων στο μέλλον.

4. Μπορεί η συμπεριφορά του παιδιού, ενδεχομένως, να βλάψει τους άλλους με κάποιο τρόπο;

Αν επιτρέπετε στο παιδί σας να κάνει κάτι που είναι επιβλαβές, ασεβές ή προκλητικό και να παραβιάζει έναν κανόνα ή τα δικαιώματα κάποιου άλλου, το εμποδίζετε από το να μάθει να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.